Eindhovense woningcorporaties en gemeente presenteren duurzaamheidsmanifest

| Door IVVD

manifest-duurzaam-eindhoven-400x250De Eindhovense woningcorporaties ’thuis, Trudo, Wooninc. en Woonbedrijf presenteerden op vrijdag 16 februari samen met de gemeente Eindhoven en de huurdersvertegenwoordiging PEK hun duurzaamheidsmanifest. Met dit manifest willen de eigenaren van een groot deel van de huurwoningen en vastgoed in de gemeente Eindhoven, de regering in Den Haag oproepen om barrières weg te nemen en ervoor te zorgen dat het verduurzamen van woningen in een stroomversnelling komt.

Eindhoven loopt in Nederland voorop in de duurzaamheidsambities. Dat bewijzen onder meer de Duurzaam Bouwen Awards die tijdens het ‘Duurzaam Gebouwd’-congres zijn uitgereikt. Twee Eindhovense woningcorporaties, ’thuis en Woonbedrijf, waren genomineerd voor de titel duurzaamste woningcorporatie van Nederland. Woonstichting ’thuis heeft de titel in de wacht gesleept en daar zijn we allemaal trots op. We slaan daarom de handen ineen en roepen diverse partijen op om samen te gaan werken en de duurzaamheidsambities echt waar te maken. We vragen Den Haag om ook mee te doen en Eindhoven een regelvrije zone te laten zijn!

Stap extra zetten
Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf, is blij met het manifest. “We willen laten zien dat we in Eindhoven echt werk maken van verduurzamen. Gasloos bouwen, groene energie, zonnepanelen, circulair slopen. Stuk voor stuk mooie voorbeelden van wat we aan het doen zijn. Maar het moet sneller. Door te gaan werken als ware we één organisatie kunnen we met dezelfde middelen meer realiseren. Als er dan ook nog minder belemmeringen zijn, dan snijdt het mes aan twee kanten. Het manifest is de basis om met elkaar een versnelling in te zetten. Voor 1 juli ligt er een pact waarbij belangrijke stakeholders hun bijdrage en reflectie op het manifest hebben geleverd.”

Ook de gemeente Eindhoven onderstreept dit. Wethouder Yasin Torunoglu: “Eindhoven is de ideale proeftuin. In onze Brainportregio zijn samenwerking en innovatie juist onze kracht. Die zetten we graag in om Eindhoven energieneutraal te krijgen. We roepen kennisinstituten, energieleveranciers en andere gemeenten op onze ambities te onderschrijven en mee te denken om samen onze ambities waar te maken.”

Op korte termijn komen de verschillende partijen regelmatig bij elkaar om kennis uit te wisselen. “We sturen een brief naar minister Wiebes om te vragen een regelvrije zone in te stellen waarin we kunnen experimenteren. Als veel partijen en initiatieven zich bij ons aansluiten, wordt Eindhoven het duurzame voorbeeld voor de rest van Nederland.”