Erasmus MC wint prijs met haar daktuinen

| Door IVVD

erasmus-mc-daktuin2-400x250De organisatie van de Rotterdamse Dakendagen reikt vrijdagmiddag 9 juni de Dakheld uit aan de daktuinen van het Erasmus MC. De Dakheld is de prijs voor een persoon of instelling die het meest innovatief, verrassend en op een duurzame wijze heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het daklandschap in Nederland.

Het Erasmus MC ontvangt de Dakheld voor het initiatief om twee grote daktuinen aan te leggen voor patiënten, medewerkers en bezoekers. In de nieuwbouw van het Erasmus MC, ontworpen door EGM Architecten, gaat veel aandacht uit naar de zogeheten healing environment. De daktuinen, een ontwerp van Juurlink + Geluk landschapsarchitecten, geven daar verdere invulling aan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een groene omgeving of uitzicht op natuur een positief effect heeft op het herstel van patiënten. Dat positieve effect zal, als de tuinen in de loop van 2018 in gebruik zijn genomen, ook verder wetenschappelijk worden onderzocht.

Bijzonder aan de daken van het Erasmus MC is dat deze ook toegankelijk zijn voor patiënten die aan bed gekluisterd zijn. Zo hebben patiënten niet alleen uitzicht op groen, ze kunnen de groene omgeving ook opzoeken. Daarnaast bieden de daktuinen opvang voor overvloedig water als gevolg van stevige regenbuien, en dempen ze bij heet weer de ophoping van warmte in de stad. Zo wordt ook Rotterdam beter van de daktuinen van het Erasmus MC.

Daarnaast is de fondsenwervingscampagne waarmee het Vriendenfonds va het Erasmus MC op dit moment geld inzamelt voor de inrichting van deze daktuinen, letterlijk een uithangbord voor het gebruik van daken, vindt de organisatie van de Rotterdamse Dakendagen. “Het opent de ogen van mensen voor de potentiële kwaliteiten van het gebruik van het daklandschap. We reiken hem dus uit aan zowel het Erasmus MC als het Vriendenfonds.”

Liesbeth van Heel, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwbouw en autoriteit op het gebied van healing environment, is blij met de prijs. “Het is fijn dat de daktuinen op deze manier worden gewaardeerd. Ze zijn het slotakkoord van al onze inspanningen om voor patiënten, bezoekers en medewerkers een aangename omgeving te creëren.”

Margot Bleeker, development director van het Erasmus MC Vriendenfonds: “Het is ongelooflijk hoe positief mensen zijn over de tuinen. Nu liggen ze er kaal bij. Maar als het ons lukt om de campagne tot een succes te maken, zullen ze er volgend jaar prachtig bij staan. De tuinen zijn heel waardevol voor de patiënten, hun bezoekers en medewerkers van het Erasmus MC. We zijn onze donateurs ontzettend dankbaar.”