Europese erkenning voor Radboud UMC

| Door IVVD

Europese erkenning voor Radboudumc-400x250Tijdens het 3de European Healthcare Design Congress and Exhibition 2017 in Londen heeft de Radboudumc Kliniek Psychiatrie de Highly Commended Award ontvangen in de categorie Mental Health Design.

De Mental Health Design Award is een erkenning voor buitengewone projecten binnen de geestelijke gezondheidszorg, die door middel van een innovatief ontwerp een balans hebben gevonden tussen de behoefte van de patiënt voor een humane en prettige leefomgeving, en de eisen die gesteld worden aan bescherming, veiligheid en toezicht van zowel patiënt als zorgprofessional.

Een duurzame en innovatieve psychiatrische zorgomgeving
Na vijfentwintig jaar voldeed de Kliniek Psychiatrie niet langer aan de zorgvisie en ambitie van Radboudumc. EGM transformeerde de verouderde kliniek in een duurzame innovatieve psychiatrische zorgomgeving voor de meest kwetsbare doelgroep: patiënten met complexe psychiatrische én lichamelijke aandoeningen.

Op maat gesneden zorg in een wellness-achtige omgeving
Innoveren, samenwerken en verbinden vormden de uitgangspunten voor het ontwerp met als doel: het realiseren van een innovatieve duurzame ‘state-of-the-art’ kliniek met een Healing Environment en de kwaliteit van een wellness-achtige omgeving. Een omgeving die bijdraagt aan de gezondheid en het herstel van de kwetsbare patiënten, die hier vaak langer verblijven, maar ook een omgeving die zorgprofessionals een optimale, veilige en ‘smart’ werkomgeving biedt.

Vernieuwend concept
Een heldere structuur, korte looplijnen en moderne veiligheidstechnieken zorgen voor maximaal efficiënte inzet van het personeel en een forse kostenbesparing. Het ontwerp breekt met tradities. Het is vernieuwend om juist bij psychiatrie naast functionaliteit in te zetten op sfeer en beleving. De Kliniek Psychiatrie is getransformeerd van een donkere en besloten ruimte naar een innovatieve overzichtelijke, sfeervolle en veilige omgeving met veel daglicht en uitzicht, een comfortabel binnenklimaat en verschillende gradaties van privacy.

Fotobijschrift: Willemineke Hammer (partner-architect EGM) nam samen met René Bleeker (directeur Projectbureau Bouwzaken Radboudumc) en Suzanne Holtz (SH Studio) de award en complimenten in ontvangst.