Fit 4 the future – scholen uit de fabriek

| Door IVVD

Vandaag een school besteld, morgen in huis. Dat nog net niet, maar het scheelt niet veel. Binnen een paar weken wordt het bestaande schoolgebouw De Schakel gerenoveerd en opnieuw ingericht. In korte tijd wordt de school aangepast naar Nul op de Meter met 20 jaar gegarandeerd onderhoud en 30 jaar garantie voor een vaste prijs per vierkante meter.

Basisschool De Schakel in Vlaardingen wordt een van de eerste projecten ‘School vol Energie’ in Nederland. Gemeente Vlaardingen en schoolbestuur UN1EK gebruiken het Platform31-programma om de school te transformeren naar een modern, duurzaam, gezond en betaalbaar schoolgebouw. Door de toekomstige besparingen op exploitatielasten nú te investeren, ontstaat een blijvende kwaliteitsimpuls. Het consortium ‘Fit 4 the Future’ heeft de opdracht voor dit eerste project gewonnen.

Op basis van het passief-huis-principe is een innovatief gevelelement ontwikkeld. De oude gevel wordt per lokaal binnen één dag verwisseld voor een nieuw element. Zo transformeert een oud gebouw naar een energie-neutrale school. De kracht van het concept is de integrale aanpak. Niet fragmentarisch en met een veelvoud aan partijen maar één oplossing waarin organisatie, techniek en ontwerp integraal worden aangepakt. Fit 4 the Future functioneert als OEM-er (Original Equipment Manufacturer) waarbij producten direct vanuit de leveranciers in de fabriek verwerkt worden.

Dankzij de nieuwe schil krijgt de school een frisse moderne uitstraling. De prefab gevelelementen worden getoetst aan hoge kwaliteitseisen. De gevel wordt systematisch opgetrokken uit vaste elementen. Dit draagt bij aan de bouwbaarheid, kwaliteit en geeft de gevel een ritmische uitstraling.

Consortium Fit 4 the Future: Renolution, Bouwnext, RoosRos architecten

Projectteam: Martijn van Leeuwen, Sander Ros, Mathijs Tabbers

Bron: RoosRos