Gemeentelijke gebouwen Hardenberg duurzamer

| Door IVVD

Gemeente Hardenberg heeft een sterke afname in CO2-uitstoot gerealiseerd ten opzichte van 2013. Dat is te lezen in de energiemonitor 2018 dat naar de gemeenteraad is gestuurd. Er wordt minder energie verbruikt en meer elektriciteit duurzaam opgewekt.

Door het plaatsen zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, gebruik van restwarmte van Wavin en het gebruik van Led-verlichting, zijn de CO2-uitstoot en het energieverbruik met respectievelijk ruim 25% en 26,5% afgenomen.

“Het doel was om elk jaar 2,5% minder CO2-uitstoot en energieverbruik te realiseren ten opzichte van 2013. Dat wil zeggen dat in 2017 een reductie van 10% gehaald moest wordt. Dit doel is meer dan gehaald. We blijven volop aandacht houden voor het klimaat en duurzaamheid. Binnenkort presenteren wij meer cijfers aan de gemeenteraad,” aldus wethouder Jan ten Kate.

Sinds 2014 zijn diverse maatregelen genomen om dit doel te kunnen bereiken:

  • Energiemonitoring: De gemeentelijke gebouwen hebben een slimme meter gekregen. Hierdoor kan het energieverbruik continu in de gaten worden gehouden.
  • Energy-battle: De afgelopen jaren werden gebruikers en beheerders van (gemeentelijke) gebouwen uitgedaagd om met energiebesparende maatregelen te komen. De Historische Vereniging Avereest en de beheerder van sporthal de Kamp hebben de battle gewonnen.
  • Duurzame energieopwekking: Door onder andere zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen en Zwembad de Kiefer te voorzien van een hout gestookte ketel wordt energie opgewekt op een duurzame wijze.
  • De Slag: Een grote bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot en energieverbruik is geleverd bij de bouw van De Slag. De sporthal en zwembad worden verwarmd met de restwarmte van de Wavin. Dit gebouw draagt daarom bij aan de meeste reductie die is behaald.
  • Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen: De gemeentelijke gebouwen hebben 2000 zonnepanelen op hun daken. Daarmee wekken zij een groot deel van hun eigen elektriciteitsbehoefte op. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met het plaatsen van nog eens 935 panelen op de daken van Gemeentewerf Hardenberg, theater De Voorveghter en zwembad De Slag.
  • Led-verlichting: Openbare verlichting vervangen door zuinige Led-lampen draagt bij aan een lager energieverbruik. De gemeente vervangt de lampen van de openbare verlichting. Daarnaast wordt kritischer gekeken, samen met de bewoners, wanneer licht nodig is en wanneer het wat minder kan. In gebouwen van de gemeente worden lampen vervangen door Led-verlichting tijdens onderhoud.