Gevangenis wordt internationale school

| Door IVVD

The British School of Amsterdam (BSA) neemt zijn intrek in de oude gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam Oud-Zuid. BSA gaat het 19e-eeuwse monument verbouwen tot een school van 13.500 m² voor 1200 leerlingen van 3 tot 18 jaar. De gemeente Amsterdam kocht het pand van het Rijksvastgoedbedrijf en verkocht het zonder winstoogmerk door aan de school.

Voormalig Huis van Bewaring aan de Havenstraat in Amsterdam
Voormalig Huis van Bewaring aan de Havenstraat in Amsterdam

Op 9 maart waren verschillende partijen bijeen om deze mijlpaal te vieren. Paul Morgan, directeur van The British School of Amsterdam: ‘Wij gaan met onze architecten ambitieus aan de slag met het ontwerp van het gebouw, om binnen- en buitenruimtes te creëren die het leren op originele en creatieve manieren aansporen.’

Wethouder van onderwijs Simone Kukenheim: ‘Ik ben erg blij dat de British School een mooie plek krijgt. Amsterdam is een internationaal georiënteerde stad, er zijn veel internationale bedrijven gevestigd. Goed internationaal onderwijs is heel belangrijk voor de kinderen en heel belangrijk voor Amsterdam.’

Minister Plasterk legde uit: Het Rijk wil alleen vastgoed in bezit houden als dat nodig is voor rijkstaken. Vastgoed dat het Rijk niet meer nodig heeft, wordt verkocht, tegen een marktconforme prijs. Dan kan het een mooie, nieuwe bestemming krijgen. Zoals in dit geval een school.

Havenstraat 6 is ontworpen en gebouwd tussen 1888 en 1891. De school gaat nu van start met de ontwerpfase, de verbouwing begint in het voorjaar van 2018. BSA verwacht de nieuwe locatie in 2020 te betrekken.