Grenzen verleggen in nieuwe hybride OK

| Door IVVD

opening OK 1ATijdens de Open Dag op 18 maart is de nieuwe (hybride) OK van het Deventer Ziekenhuis officieel geopend. In deze OK zijn ‘grensverleggende operaties’ mogelijk. ‘Met de nieuwe operatiekamer kunnen we onze ambitie om vaatcentrum van de regio te zijn, waarmaken’, aldus voorzitter raad van bestuur Gita Gallé. De opening werd verricht door de heer Henk Demmink uit Gorssel. Hij werd als allereerste patiënt dit jaar al in de nieuwe OK geopereerd.

De nieuwe, hybride OK van het Deventer Ziekenhuis maakt een combinatie van hightech chirurgie en beeldvorming mogelijk. Waar patiënten in veel ziekenhuizen eerst gezien moeten worden op de radiologie en vervolgens een traditionele operatie moeten ondergaan, staan de radioloog, de chirurg en het OK-team nu samen aan de operatietafel. Met alle instrumenten en haarscherpe beeldtechnieken binnen handbereik. Vandaar de naam hybride. De voordelen voor de patiënt zijn groot. De ingreep kan nauwkeuriger in kaart worden gebracht en tussentijds worden gecontroleerd. Daardoor neemt de kwaliteit van de operaties toe en neemt de kans op complicaties af. En ook belangrijk: mensen herstellen sneller en kunnen sneller naar huis. ‘De hybride OK is de operatiekamer van de toekomst’, aldus Gita Gallé.

Opening OK 2BGroei aandoeningen
Een op de drie mensen sterft aan een cardiovasculaire ziekte. In totaal lijden bijna een miljoen Nederlanders aan hart- en vaatziekten. Verwacht wordt dat dit aantal in 2020 is gegroeid naar 1,3 miljoen. Steeds meer mensen worden in het ziekenhuis opgenomen door aandoeningen aan het hart of de vaten. Tussen 1980 en 2009 is het opnamecijfer toegenomen met 24%. Elke dag worden 950 mensen in Nederland opgenomen wegens een cardiovasculaire ziekte. Gallé: ‘Dit soort getallen geeft duidelijk aan dat ons speerpunt vasculaire zorg alleen maar in belang zal toenemen. Het onderstreept ook het belang van de komst van de hybride OK.’

Meer toepassingen
Het Deventer Ziekenhuis zal het nieuwe complex primair inzetten voor patiënten met ernstige vaataandoeningen maar later mogelijk ook voor behandeling van gynaecologische-, verloskundige, oncologische- en traumapatiënten. De totale oppervlakte van de hybride OK beslaat circa 150 m2. Met de bouw was een investering van 4,5 miljoen euro gemoeid.

Kijk hier naar de (3D) film die is gemaakt over hoe de hybride OK werkt.