Grote Europese banken nemen volgende stap naar groene hypotheken

| Door IVVD

20180621-groene-hypotheken-400x200Het Europese netwerk van de World Green Building Council (WGBC) en 37 grote Europese banken zijn de volgende fase ingegaan voor de introductie van groene financiering. Het is een belangrijk signaal van investeerders dat de duurzaamheid van gebouwen binnen Europa een groter belang krijgt. In Nederland werkt al een groot aantal banken met gunstigere voorwaarden voor de hypotheken van duurzame woningen.

Pilot
Het project is gericht om nieuwe Europese criteria voor groene hypotheken in een pilot te testen. Deze criteria zijn ontwikkeld door Green Building Councils en hun partners, binnen het door de EU gefinancierde Energy Efficient Mortgages Initiative (EeMAP) project. Een flink aantal van Europa’s grootste banken nemen deel aan deze fase, waaronder BNP Paribas, ING Bank, Nordea Bank en Société Générale.

Aantrekkelijke businesscase
De lagere energiekosten en het behouden van hun waarde maakt dat duurzame woningen in toenemende mate worden gezien als minder riskante investeringen voor zowel kredietnemers als kredietverstrekkers. Daarnaast is er een snel groeiende vraag van beleggers naar groene hypothecair gedekte obligaties, waardoor de businesscase voor kredietverstrekkers aantrekkelijker wordt en kopers die kiezen voor duurzame woningen. In de pilot zullen de deelnemende banken de lagere rentetarieven voor hypotheken onderzoeken die voldoen aan de criteria van de regeling, evenals andere financieringsvormen. De deelname van 37 grote banken aan de regeling is een bewijs dat grote investeerders duurzame, energie-efficiënte woningen steeds meer erkennen als betere investeringen.

Lees meer over het initiatief op de website van de WorldGBC.

Bron: DGDC