Het eerste plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland

| Door Odette Koldewey

Een kantine zonder plastic? Het kan gewoon, zo bewijst facilitair dienstverlener ISS. Met het eerste plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland besparen zij naast veel plastic afval, ook tijd.

In veel bedrijfskantines is een groot gedeelte voorverpakt: de vleeswaren, de kaas, de dranken, de sausen. Als je een restaurant plasticvrij wil maken, moet je voor al die producten een alternatief vinden en het proces aanpakken. Dranken uit een machine in plaats van uit een PET-fles, dat is nog voorstelbaar. Maar welke oplossing vind je voor plastic kuipjes met boter, pindakaas of smeerkaas?

Het is facilitair dienstverlener ISS gelukt op de Kromhout Kazerne in Utrecht het eerste volledig plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland te realiseren. In dit bedrijfsrestaurant wordt in het gehele assortiment van eten en drinken geen plastic meer gebruikt. Smeerkaas wordt met een spuitzak in herbruikbare glazen potjes gestopt en voor de boter is er een automatische snijmachine die met een druk op de knop vers een plakje boter afsnijdt.

Gezinsauto
‘Dat je zo lang kunt discussieren over smeerkaas, had ik van tevoren niet gedacht’, zegt Nereida Conep, sitemanager voor ISS Nederland. De totale jaarlijkse besparing is volgens haar 1133 kilo plastic afval. ‘Dat is te vergelijken met een grote gezinsauto. Als je het bekijkt in stuks, dan heb je het zeker om 380.000 stuks plastic. Dat is nogal wat.’ De grootste bezuiniging wordt gerealiseerd met de PET-flessen, de verpakkingen van kaas en vleeswaren en plastic botercups.

Rosina van Schagen, sitemanager voor ISS Nederland, is ervan overtuigd dat het aan de voorkant helemaal plasticvrij kan: ‘Het is wel een behoorlijke uitdaging, maar naarmate je verder in het project bent kom je erachter dat er zoveel alternatieven zijn.’
De hindernis zit hem volgens haar vooral in de werkprocessen. ‘Je moet je team meekrijgen in iets nieuws. Het is bovendien niet meer werk. Dat lijkt in het begin zo omdat je aan het zoeken bent naar oplossingen en je moet wennen aan de nieuwe situatie. Je ziet echter ook de voordelen terug. Namelijk dat als het eenmaal in het systeem zit het gemakkelijker is en meer tijd oplevert. En daarmee ook soms meer marges.’

ZeroWaste
André van Leijenhorst, directeur PPS bij ISS Facility Services, vult aan: ‘Wat we op de Kromhout Kazerne hebben gedaan is onderdeel van een groter geheel. Want we hebben duurzaamheidsambities als ISS worldwide en als ISS Nederland. Een daarvan is het terugdringen van waste, hier en in de hele wereld.’

De resultaten van dit project worden verder geevalueerd. ISS heeft de intentie om ook andere bedrijfsrestaurants en cateringoutlets volledig plasticvrij te maken. Samen met klanten en partners uit de hele waardeketen werkt ISS aan manieren om te verduurzamen. ISS wil een ZeroWaste-organisatie zijn en motiveert haar eigen klanten om daar in mee te groeien. In Nederland streeft ISS ernaar om in 2025 haar CO2-uitstoot van scope 1 en 2 met 50 procent verminderd te hebben en de uitstoot in scope 3 met 15 procent te verminderen.

Verbod
ISS loopt hiermee vooruit op het verbod per 1 juli 2023 op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. Daarnaast gaan sommige plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to-go-verpakkingen ook geld kosten, zoals een voorverpakt broodje of een salade. Hierdoor wordt door bedrijven in toenemende mate gezocht naar duurzame oplossingen, zoals het geheel of gedeeltelijk plasticvrij maken van de bedrijfskantines.