Hoe Zweden overwintert met groene waterstof

| Door IVVD

In Zweden zijn de zomerdagen erg lang. Zonnepanelen draaien overuren in deze maanden. In de winter is dat een ander verhaal en zien de Zweden maar weinig zon. De groene stroom die zij in de zomer opwekken, wordt daarom opgeslagen als waterstof. Zo hebben zij ook in de winter groene energie.

127 appartementen
Dankzij zonnepanelen op het dak zijn zes gebouwen met in totaal 127 appartementen in het Zweedse dorpje Vårgårda het hele jaar voorzien van duurzame energie. De stroom die overblijft, wordt gebruikt om via elektrolyse waterstof te creëren.

In de winter is er niet genoeg zonne-energie en wordt de opgeslagen waterstof ingezet om elektriciteit te produceren. Via een brandstofcel wordt waterstof omgezet in elektriciteit. Daarnaast voorziet hitte die bij dit proces vrijkomt de appartementen van warmte.

Nilsson Energy-systeem
“Het gebouw wordt voorzien van elektriciteit en warmte via een gecombineerd Nilsson Energy-systeem, waarmee we duurzame energie van zonne-energie opslaan”, aldus Martina Wettin van Nilsson Energy.

Het Nilsson Energy-systeem bestaat uit zonnepanelen, warmtepompen, batterijen, elektrolyser en waterstofbrandstofcel- en opslagtanks. Het systeem is ontworpen om de appartementen 8.760 uur per jaar duurzame energie te leveren.

Testfase
Het systeem zit momenteel in de testfase. De appartementen zijn door het systeem al voorzien van verwarming en warm water. Na een testperiode komt de volgende stap voor het appartementencomplex: volledig overgaan op duurzame energie.

Bron: Op weg met waterstof