Houten woontoren HAUT wint International BREEAM Award

| Door IVVD

haut1-400x250haut2-400x235haut3-400x250De houten woontoren HAUT aan de Amsterdamse Amstel heeft de prestigieuze International BREEAM Award 2018 gewonnen. Het ontwerp van Team V Architectuur en Arup, ontwikkeld door Lingotto, won in de categorie Wonen. De prijzen zijn op 6 maart 2018 uitgereikt tijdens een feestelijk gala in het Londense ExCel Centre.

International BREEAM Awards
De International BREEAM Awards worden jaarlijks uitgereikt aan bouwprojecten en bouwprofessionals met buitengewone prestaties op het gebied van duurzaamheid. In totaal nomineerde de organisatie ruim veertig projecten op basis van hun BREEAM-score. Een deskundige jury beoordeelde de genomineerden aan de hand van casestudies. De winnaars omvatten de meest innovatieve duurzame gebouwen wereldwijd, van China tot Brazilië, maar voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk. Er waren in totaal vijf Nederlandse projecten genomineerd. HAUT was het enige Nederlandse project dat in de prijzen viel.

Grensverleggend ontwerp
HAUT had met 90,8% veruit de hoogste BREEAM-score in de categorie Wonen. De jury was het eens over het grensverleggende karakter van HAUT. “HAUT weet met een modulaire houtconstructie een hoge prestatie te leveren op het gebied van woonkwaliteit.” Ook noemde de jury de focus van het ontwerpteam op efficiënt materiaalgebruik en circulaire principes “indrukwekkend, innovatief en zeer goed te repliceren door anderen”.

Hoogste houten gebouw van Nederland
HAUT verrijst aan de Amsterdamse Amstel en is met 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland. Tot nog toe is ook wereldwijd nog niet eerder een hoger woongebouw gebouwd in hout. Ontwikkelaar Lingotto werd samen met Team V en Arup in 2016 door de gemeente Amsterdam geselecteerd om deze woontoren te ontwikkelen in het Amstelkwartier. De gemeente koos voor HAUT vanwege de visie op de stad van de toekomst, waarin natuur en architectuur in balans zijn. De bouw van het project start naar verwachting medio 2018.

Tweede keer op een rij
Zowel Arup als Team V Architectuur vallen met HAUT voor de tweede keer op een rij in de prijzen. Vorig jaar won Team V een International BREEAM Award met het Atlasgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven in de categorie Education & Healthcare. Arup won met de Energy Academy in Groningen in de categorie Mixed Use & Other.