Huurders en corporaties profiteren van duurzame stroomopslag iwell

| Door IVVD

Dankzij een investering van DOEN Participaties breidt het Utrechtse bedrijf iwell haar batterijsopslagsysteem voor duurzame energie uit over heel Nederland. Met Cube, het eerste volledig herbruikbare batterijsysteem dat piekbelasting afvlakt voor hoogbouw, besparen appartementencomplexen jaarlijks duizenden euro’s op hun netbeheerkosten. Hierdoor profiteren zowel sociale huurders als woningbouwcorporaties van de energietransitie.

Niet alleen slaat Cube schone zonnestroom op en levert het energie terug wanneer de zon even niet schijnt maar de batterij levert ook stroom op die momenten dat de vraag heel groot is. Door de piekbelasting te verlagen is er een lagere netwerkaansluiting mogelijk waardoor corporaties veel geld besparen. iwell richt zich op een groep die vaak vergeten wordt als het om de verduurzaming van Nederland gaat, de mensen met een kleinere beurs. Uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat mensen uit de lagere inkomensklassen relatief veel bijdragen aan de energietransitie. “Door Cube blijven zij niet langer aan de kant staan en versnellen we de verduurzaming van Nederland”, zegt Wouter van Westenbrugge, Impact Investment Manager bij DOEN Participaties.

Besparing van tijd en geld
Waar het bij de plaatsing van zonnepanelen op een appartementencomplex doorgaans een behoorlijke tijd duurt voordat de voorgeschreven 70 procent van de huurders ermee instemt om zonnestroom terug te leveren aan het netwerk, omzeilt Cube dit probleem. “Door Cube in de centrale voorzieningen van het appartementencomplex te plaatsen, blijft de woningbouwcorporatie eigenaar en hoeft er niet eerst eindeloos vergaderd te worden. Dit bespaart tijd en levert meteen geld op voor huurders”, aldus Jan Willem de Jong, commercieel directeur van iwell. “In plaats van alleen te praten over verduurzaming maar niks te doen, maakt dit businessmodel het mogelijk om direct in actie te komen en huurders meteen mee te laten profiteren.”

Ook de BNG Bank onderschrijft het potentieel van het batterijsysteem van iwell, dat afgelopen jaar de Global Goals Social Impact Challenge van VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en BNG Bank won. BNG Bank maakt het daarom mogelijk om Cube ook te leasen. Op dit moment gebruiken woningcorporaties in Eindhoven, Amersfoort, Amsterdam, Oudorp, Alphen aan den Rijn en Veenendaal het systeem al. Binnenkort volgen corporaties uit Apeldoorn, Waddinxveen en Nijmegen én een grote Amsterdamse vastgoedbelegger.

Over iwell
iwell heeft als missie om de energietransitie in de gebouwde omgeving te versnellen met behulp van slimme batterij oplossingen. Daarom heeft iwell het Cube batterijsysteem ontwikkeld waarmee verduurzamen en besparen hand in hand gaan. Het bedrijf richt zich op eigenaren van appartementencomplexen, in het bijzonder op woningcorporaties vastgoedbeleggers en VvE’s. Niet wachten en slechts praten over verduurzaming, maar direct aan de slag met concrete slimme oplossingen. Groen, betaalbaar en slim.