IKC De Entree biedt atelieronderwijs in nieuw, duurzaam gebouw

| Door Odette Koldewey

Aardgasloos Bijzondere Projecten Minimaal energieneutraal

Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht, dat is het onlangs geopende Kindcentrum De Entree in Zoetermeer. Het duurzame schoolgebouw biedt ruimte aan primair onderwijs, kinderopvang en een speeltaalhuis in een open onderwijsconcept.

Het door LIAG ontworpen duurzame Kindcentrum De Entree ligt in de groene wijk Meerzicht. De leerlingen worden in het nieuwe schoolgebouw met open onderwijsconcept extra geprikkeld om onderzoekend te leren. Het concept biedt hierbij ruimte om talenten te ontwikkelen in de gebieden techniek, sport, drama of koken.

Atelieronderwijs
Elke jaargroep in De Entree beschikt over een eigen basisruimte; in deze ‘thuisbasis’ krijgen de kinderen instructie, worden verhalen verteld en met elkaar gepraat. Voor het atelieronderwijs zijn er ruimtes met steeds een eigen thema, zoals theater, bouwatelier en huishoek, media-atelier en ontdekatelier.
Op de begane grond krijgt de onderbouw les en zijn het kinderdagverblijf en speeltaalhuis geplaatst. Tevens is er een grote multifunctionele speelruimte gecreëerd tegenover de grote trap die ook als tribune of voorleesplek gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping is de bovenbouw met tegen de gevel aan de basis-instructie-ruimtes. Met grote glazen schuifpuien zijn deze verbonden met het middengebied waar de leerpleinen zijn.

Vrijheid en flexibiliteit
De groepen delen ruimtes op de speel-leerpleinen. Dit zijn flexibele, multifunctionele ruimtes die uitdagend zijn ingericht met afwisselend meubilair. Het schoolgebouw biedt de kinderen en medewerkers volgens de architecten letterlijk flink wat ruimte en daarmee veel vrijheid voor de gewenste flexibiliteit in onderwijsvormen. De vide en een riante lichtstraat zorgen er daarbij voor dat daglicht tot diep in het gebouw doordringt.

Verbinding met buiten
Kindcentrum De Entree ligt in een park tussen heuvels en bomen. Het onderwijsgebouw heeft twee bouwlagen, waarbij de verdieping kleiner is dan de begane grond. Op de vrijgekomen ruimte is een dakterras gecreëerd met een brede trap naar het speelterrein in het park. De brede trap werkt tevens als tribune en ‘apenrots’.

Gasloos en Nul op de Meter
IKC De Entree is gasloos en energieneutraal. Dit past in de ambitie van de gemeente Zoetermeer om alle gebouwen die gerealiseerd worden nul-op-de-meter (NoM) te maken. Veel aandacht gaat hierbij ook uit naar gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Zo wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen op het dak, LED verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR +++ glas.