De voordelen van zonlicht en frisse lucht zijn algemeen bekend. Minder bekend is dat die voordelen met Freshlight nu ook binnenshuis te halen zijn. Door een unieke combinatie van fullspectrum daglicht en ionisatie kan een gezond, energiek en duurzaam binnenklimaat worden gerealiseerd, simpelweg door te kiezen voor de juiste verlichting.
Natuurlijk zonlicht is goed voor de gezondheid, het speelt een belangrijke rol bij vele lichaamsprocessen. Zo beïnvloedt het de werking van hart en bloedvaten, verbetert het de hormoonafgifte en zorgt het voor de aanmaak van vitamine D waardoor het immuunsysteem verbetert. Licht heeft ook direct invloed op het humeur en de alertheid van mensen. Kortom, goed licht is voor mensen van groot belang. Toch hangen er in veel gebouwen nog steeds rijen met TL-buizen. Als het aan het Nederlandse bedrijf Freshlight ligt komt daar snel verandering in. Het bedrijf werkt al jaren aan verlichting die het zonlicht zo dicht mogelijk benadert. En dat is bijna perfect gelukt: de verlichting van Freshlight genereert voor 99 procent natuurlijk zonlicht.
“Fullspectrum daglicht, ofwel licht met daarin alle kleuren van de regenboog, zorgt voor meer welzijn en comfort”, vertelt Aad van der Starre, oprichter en eigenaar van Freshlight. “Wij zijn dan ook de ‘happy maker’ op het gebied van licht. Met onze verlichting maken mensen meer serotonine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dat zijn niet de wetten van Freshlight, maar simpelweg de wetten van de natuur. Wat wij hebben gedaan is het zonlicht naar binnen halen en daardoor halen mensen met onze verlichting de voordelen van buiten naar binnen. En dat allemaal met LED-verlichting, dus zeer duurzaam.”
Frisse lucht door ionisatie
Het tweede grote voordeel van Freshlight is dat door middel van ionisatie de fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. “Simpel gesteld zuiveren wij de lucht met ons ionisatiesysteem dat we aan de verlichting hebben gekoppeld. Dat voorkomt dat schadelijke kwartsstoffen via je huid in je lichaam terechtkomen. Zeker in ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen heeft dat grote voordelen. De lucht is immers zuiverder, waardoor er minder besmettingen voorkomen. Het ziekteverzuim holt dan ook achteruit. Een bijkomend voordeel is bovendien dat het een stuk frisser ruikt omdat onaangename geurtjes worden weggefilterd.”
De toepassing van LED-verlichting in kantoren, scholen en woningen is volgens Van der Starre pas sinds enkele jaren populair. “Dat komt doordat de eerste generaties LED-lampen nadelen hadden. Zo hadden ze een kleine stralingshoek, een lagere lichtopbrengst, en het ‘koude’, witte licht stonden een brede acceptatie in de weg.” Van die nadelen is in de moderne LED-verlichting niets meer terug te vinden, verzekert Van der Starre. “Alle kinderziektes zijn er uitgehaald en de LED-lampen hebben zich ontwikkeld tot volwaardige, aantrekkelijke en breed toepasbare verlichting. Met onze geïntegreerde ionisator hebben ze de traditionele verlichting zelfs ruim voorbij gestreefd.”
In de industrie en de agrarische sector is Freshlight al langer een begrip, in het maatschappelijk vastgoed is het bedrijf nog minder bekend en dat verbaast Van der Starre. “Misschien klinkt ons verhaal te mooi om waar te zijn, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er op scholen en in verzorgingshuizen nog een wereld te winnen is als het gaat om het binnenklimaat en de verlichting. En nu juist in deze gebouwen is het extra belangrijk dat mensen zich prettig voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen.”
Legio voordelen in onderwijsgebouwen
De voordelen van Freshlight in scholen zijn volgens Van der Starre legio. “Kinderen worden rustiger in fullspectrum zonlicht. Ze zien scherper en de kleuren zijn meer natuurgetrouw. Daardoor hebben ze minder snel last van vermoeide en geïrriteerde ogen en kunnen ze zich beter concentreren. Door de ionisatie wordt de lucht bovendien ‘schoongewassen’. Virussen, schimmels en bacteriën worden uit de lucht gezuiverd. Dat zorgt voor veel frissere lokalen waardoor er minder ziekmeldingen zijn. En de vervelende luchtjes die al snel ontstaan als veel mensen bij elkaar zitten in een kleine ruimte, verdwijnen. Geur is namelijk ook gewoon een stofdeel, die stofdeeltjes worden met ons systeem ook gezuiverd.”
De eerste stappen van Freshlight in het onderwijs zijn onlangs gezet. “We hebben verlichting geleverd voor de Prins Willem Alexanderschool in Nijkerk en Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn. Maar onze bekendheid in het onderwijs moet duidelijk nog groeien. Aan onze prijzen kan het niet liggen want we zijn ondanks onze duidelijke voordelen niet veel duurder dan traditionele verlichting. Bovendien is onze LED-verlichting zeer duurzaam in gebruik. De besparingen ten opzichte van een normale tube komen al snel uit op 75 procent. En met 50.000 branduren kunnen deze lampen wel vijftig keer langer meegaan dan een ouderwetse gloeilamp.”
Ook in veel verzorgingshuizen kan de verlichting volgens Van der Starre wel een upgrade gebruiken. “Hier gelden veel van dezelfde voordelen, maar het belangrijkste is toch wel dat mensen zich prettig voelen. Dat een ruimte aangenaam aanvoelt en dat het dag en nachtritme zo veel mogelijk intact blijft. We werken al wel veel met de grote ziekenhuizen in ons land, het AMC, het UMC en het LMC, maar ook in verzorgingshuizen ligt voor ons nog een schone taak.”
Freshlight verlichting wordt succesvol toegepast bij bedrijven, scholen, ziekenhuizen en andere instellingen. In samenwerking met wetenschappelijke instituten als TNO zijn de effecten van de verlichting gemeten en gedocumenteerd. Vanwege opmerkelijke prestaties heeft Freshlight in 2014 enkele innovatieprijzen ontvangen, zoals de Innovatie Award en de Nationale Business Success Award. Ook mag Freshlight de duurzaamheidskwalifictie ‘Greenlabel A’ voeren.