Inzet kleine windmolens gemeente Haarlemmermeer

| Door IVVD

kleine_windmolenDe eerste Nederlandse verkeersregelinstallatie op windenergie staat op het kruispunt Bennebroekerweg – Rijnlanderweg. De windmolen voorziet de installatie van alle stroom die nodig is. De installatie had al energiezuinige LED-lampen.

Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) en wethouder Derk Reneman (Verkeer en Vervoer) stelden de installatie in werking. De windmolen kan, afhankelijk van de wind, zo’n drieduizend kilowattuur aan energie per jaar opleveren. Voor de verkeersinstallatie is ongeveer 2.500 kilowatt per jaar nodig. Dat de installatie energieneutraal is, is ook te lezen op een informatiebord bij de installatie.

Schone energie
“Windenergie is een schone en duurzame energiebron. In Nederland zien we steeds meer toepassingen van groene energie en niet alleen binnen het eigen huishouden. Deze verkeersregelinstallatie is een goed voorbeeld van samenwerking tussen markt en overheid op het gebied van duurzame innovatie,” aldus wethouder Derk Reneman.

Wethouder John Nederstigt heeft veel respect voor het initiatief, “want alleen door je nek uit te steken en met vernieuwingen als deze te komen, realiseren we een circulair Haarlemmermeer.”

Doel pilot
Met de pilot wil Haarlemmermeer inzicht krijgen hoe het is om met behulp van een kleine windmolen autonome installaties in de openbare ruimte van elektriciteit te voorzien. De bedoeling is dat bijvoorbeeld ook verlichting en pompgemalen van de riolering energieneutraal worden door een windmolen, dit als onderdeel van een energieneutrale/energieleverende gemeente Haarlemmermeer in 2050.