Jan Snel bouwt in recordtijd driehonderd nieuwe studentenwoningen

| Door Klementine Vis

Eindhoven is zeer in trek bij studenten. Tot 2023 wordt een groei verwacht van maar liefst zesduizend studenten. Binnen vijf maanden heeft Studentenhuisvester Vestide door Jan Snel driehonderd nieuwe studentenwoningen laten bouwen. Dit kon worden gerealiseerd dankzij modulaire systeembouw.

De vraag naar meer studentenwoningen vroeg om snelle actie. Projectleider Max Smits van Jan Snel: ‘Het tempo waarmee we dit project hebben kunnen uitvoeren is echt uniek. Je hebt allereerst een locatie nodig die direct beschikbaar is. Die werd gevonden bij de Berenkuil, een braakliggend terrein vlakbij het centrum en de betrokken onderwijsinstellingen. Normaal gesproken duurt de aanvraag van een bouwvergunning tenminste acht weken, maar dankzij de medewerking van de gemeente Eindhoven kon het project al na anderhalve week van start. Het gaat om een tijdelijke oplossing. De vergunning is voor vijftien jaar verleend. Daarna kan naar een nieuwe locatie worden gezocht. Modulaire systeembouw maakt dit soort oplossingen voor de lange termijn mogelijk. Doordat ze uit units zijn opgebouwd, zijn de gebouwen namelijk eenvoudig aanpasbaar en verplaatsbaar.’

Het project bestaat uit vier woonblokken van vier verdiepingen

De gemeubileerde studio’s van 18m2 hebben een eigen keuken en badkamer met toilet

All-electric
De opdracht werd in juni gegeven, in september kwamen de eerste geprefabriceerde units op het bouwterrein aan en in oktober konden de eerste studenten hun woningen betrekken. Jan Snel slaagde erin om binnen vijf maanden vier woonblokken van ieder vier verdiepingen te realiseren: een record. Het project bestaat uit drie woonblokken van 78 woningen en een blok van 66 woningen en omvat algemene voorzieningen waaronder een ontmoetingsruimte en een wasmachineruimte. Het zijn gemeubileerde studio’s met een woonoppervlak van 18 m2. Ze hebben een eigen keuken en badkamer met toilet. Er is gekozen voor all-electric bouw met zonnepanelen op het dak. Zowel de verwarming en als de warmwatervoorziening worden elektrisch aangestuurd. Ook dit maakt het mogelijk om de units gemakkelijk te verplaatsen.

Betaalbaar
Bij het ontwerp is tevens rekening gehouden met de belasting van de omgeving. Zo zijn voor de regenwaterafvoer wadi’s aangelegd. Ze nemen het regenwater eenvoudig op in de grond en voorkomen daarmee dat de rioolwaterzuivering wordt overbelast. Bij de aanleg is in samenspraak met Groendomein Wasven voor verschillende grassoorten en planten gekozen waardoor bijen en vogels worden aangetrokken. Daarmee draagt het project ook bij aan een groenere en duurzamere omgeving. Het gebruik van zonnepanelen beperkt niet alleen de belasting van het milieu; het houdt de kosten ook binnen de perken. Inclusief energiekosten, watervoorziening, servicekosten en internetaansluiting bedraagt de huurprijs van de studio’s 618 euro per maand. Studenten kunnen huurtoeslag aanvragen en betalen dan niet meer dan zo’n 400 euro per maand.