Van kantoor naar flexwonen

| Door IVVD

flexwonen-willemstraat-400x250Het voormalige kantoorpand van woningcorporatie Woonbedrijf aan de Willemstraat 28 in Eindhoven is bliksemsnel verbouwd. Hier zijn 101 kleine simpele studio’s voor één persoon gecreëerd. Deze zogenoemde flexwoningen zijn bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een snel beschikbare, betaalbare en tijdelijke woning. Er wordt nog hard gewerkt aan de afwerking van de woningen en de algemene ruimtes. We verwachten dat de woningen medio maart 2018 klaar zijn.

Open huis
Tijdens het Open huis op 17 februari kwamen ruim 300 bezoekers langs, waaronder belangstellenden voor een woning en veel omwonenden. Veelgehoorde reacties waren:
• “Wow, gaaf hoe die Spaceboxen zo worden hergebruikt”
• “Ik hoop zó dat ik hier kan gaan wonen”
• “Ziet er goed uit”
• “Ze zijn wel klein”
• “Fijn dat jullie dit soort woningen ook bouwen”
• “De studio’s zijn top: de kleur aan de buitenkant wat minder”

Veel interesse
Maandag 19 februari stond de woningadvertentie op onze website online zodat geïnteresseerden konden reageren. In 3 dagen tijd hebben 267 belangstellenden gereageerd. Het is nu niet meer mogelijk om te reageren. Om in aanmerking te komen, is niet de inschrijfduur, maar de motivatie erg bepalend. Woonbedrijf vindt het belangrijk dat mensen die hier gaan wonen ook wat voor elkaar kunnen betekenen. De selectie kun je vergelijken met een sollicitatieprocedure. Er is een sociaal beheerder aangesteld die het aanspreekpunt is voor de bewoners. De sociaal beheerder kijkt naar een goede samenstelling van bewoners en uitnodigt de kandidaten uit voor een gesprek. Na de gesprekken met kandidaten wordt een keuze gemaakt wie de woning krijgt.

Wat is flexwonen?
We merken dat er een toenemende vraag is naar flexwonen. Het principe is een tijdelijke woning met behoud van inschrijftijd om daarna door te stromen. De flexwoningen zijn een uitgelezen kans voor spoedzoekers; mensen die niet weten dat ze binnenkort een woning nodig hebben en door hun positie op de woningmarkt niet snel in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld iemand uit Groningen die werk krijgt in Eindhoven, mensen die gaan scheiden of jongvolwassenen die niet meer thuis willen wonen. Maar de woningen zijn er ook voor vluchtelingen met een permanente verblijfsvergunning of voor mensen met een zorgvraag die opnieuw zelfstandig willen wonen.

Hergebruik Spaceboxen
Bijzonder bij deze verbouwing is het hergebruik van 79 Spaceboxen van Woonbedrijf die eerst op het terrein van de TU/e stonden. 27 Spaceboxen staan in het pand en de rest (52) van de Spaceboxen staat aan de zijde van de Vonderweg en aan de achterkant van het pand. Naast dit voorbeeld van circulair bouwen, voegt Woonbedrijf op deze manier nieuwe betaalbare huurwoningen aan de stad toe en geeft spoedzoekers en starters een kans. Drie vliegen in één klap!