Klimaatadaptief bouwen leidt tot kansen om natuurinclusief te bouwen. En het mooie is: dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn.
COLUMN Sander Ros
Dat het klimaat verandert en dat wij als architecten en ontwikkelaars de gebouwde omgeving daarop moeten aanpassen, hoef ik u niet uit te leggen. De huidige gebouwde omgeving is immers niet voldoende voorbereid op het veranderende weer. Regengoten lopen over, straten en pleinen staan geregeld blank. Of er is juist sprake van langdurige droge en warme periodes. Het is onze opgave om omgevingen te ontwerpen die hier wel mee kunnen omgaan. Adaptief. Dat betekent dus rekening houdend met een hoge piekbelasting qua water, afgewisseld met langere droge periodes. Is klimaatadaptief bouwen een zoveelste restrictie die de creativiteit beperkt? Ik denk het juist niet. In mijn optiek is klimaatadaptief bouwen een manier om de gebouwde omgeving prettiger, zachter en vooral heel veel groener te maken. Aan de hand van een voorbeeld leg ik u graag uit wat ik bedoel.
50 kV
In Dordrecht is RoosRos architecten momenteel bezig met een grootscheepse transitie van een oud transformatorgebouw, 50 kV. We ontwerpen woningen in het bestaande gebouw, met een groot nieuw atrium in het midden ervan. Tegen het gebouw aan – en er overheen – komen nieuwbouwappartementen in vijf woonlagen, met prachtig uitzicht over het Wantij. De volledige buitenruimte, nu nog hard en industrieel met veel beton, passen we aan op het veranderende klimaat. En dat doen we aan de hand van twee belangrijke uitgangspunten.
Nieuwe biodiversiteit
Allereerst hebben we de dimensionering zo ontworpen dat we piekhoeveelheden water probleemloos kunnen verwerken. Dit water voeren we niet direct af, maar vangen we op in een urban swale. Zie dit als een stoer vormgegeven ‘bak’ rond het gebouw, waarin we diverse planten en rietachtigen laten groeien. Zo zetten we het opgevangen water in om de omgeving heel biodivers te maken. Door diverse groene ingrepen aan en rond het gebouw ontstaat een rijkdom aan planten- en bloemensoorten, en daarmee ook ruimte voor insecten, vogels en vleermuizen. Met deze oplossing ondervangen we dus meerdere actuele thema’s in een keer.
Groen heeft impact op het geluk en welzijn van mensen
Groen tegen hittestress
Vervolgens het tegengaan van hittestress, ofwel de opwarming van de stedelijke omgeving. Voor de omgeving rond 50 kV hebben we met BoschSlabbers een plan gemaakt met veel groen op een waterdoorlatende ondergrond. Grote bomen en robuuste heggen zorgen voor schaduw en vochtregulering en beperken zo hittestress. Ook dit groen is weer zo ontworpen dat het bijdraagt aan het verrijken van de lokale biodiversiteit, met veel variatie in soorten, inheemse beplanting en groen op gevels en daken.
Klimaatadaptief én natuurinclusief
In onze visie leidt klimaatadaptief bouwen tot kansen om natuurinclusief te bouwen. En het mooie is: dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Groen is zeer kostenefficiënt, de methodes zijn eenvoudig. En, misschien wel het belangrijkst, groen heeft veel impact op het geluk en welzijn van mensen. Een natuurlijke, zachte, koele en vochtige stedelijke buitenruimte is immers toch veel prettiger dan een harde omgeving met steen, beton en asfalt?
___
Sander Ros is een ambitieus architect die graag goede architectuur wil maken met toegevoegde waarde. Toekomstgericht en aantoonbaar gezond. Ros geeft leiding aan RoosRos architecten, wat staat voor Respectvol Rentmeesterschap. ‘We voelen ons verantwoordelijk voor een leef-, woon- en werkomgeving die bijdraagt aan het geluk en welbevinden van mensen. Niet alleen vandaag, maar ook morgen. Voor huidige én toekomstige generaties.’