maart 2019 27
criterium mee te nemen in het aanbestedingsproces.
Maak gebruik van de denkkracht en
de competenties die in de markt aanwezig
zijn.’ Vincent Gruis wijst erop dat de prikkel
in de keten om met innovatieve oplossingen
te komen minder groot is dan tijdens de crisis:
‘Toen zag je dat bedrijven in de keten met
allerlei initiatieven kwamen. De omstandigheden
“dwongen” hen als het ware tot meer
creativiteit. De komende jaren ligt hun focus
begrijpelijkerwijs weer op de volumevraag.
Toch kunnen er stappen worden gezet. Daarbij
denk ik ook aan het stimuleren van producenten
om circulaire materialen en producten
te ontwikkelen. Ik ben een voorstander van
een stap-voor-stap aanpak. Alles wat je kunt
aanpakken, is meegenomen. Zo ontstaat er
langzaam maar zeker een portfolio van circulaire
materialen en producten die circulariteit
steeds gewoner zal maken.’
Circulaire keuken
‘Tijdens mijn intreerede vertelde ik dat een
leerstoel zijn legitimiteit ontleent aan het nut
‘Maak gebruik
van de denkkracht
en
competenties
die in de markt
aanwezig zijn’
Het prototype bestaat
uit makkelijk aanpasbare
modules van
hoogwaardig,
milieuvriendelijk
materiaal,
waarmee eenvoudig op
het individu afgestemde
varianten te maken zijn.
dat hij heeft voor de praktijk. Als kennisinstituut
zien wij voor onszelf een rol weggelegd op
het onderzoek- en ontwikkelingstraject, onder
meer door innovaties in de praktijk te vertalen
naar algemeen toepasbare concepten en productontwikkeling
van de grond te krijgen. Hoe
ziet dat nieuwe product er precies uit en hoe
kan het circulair worden toegepast. We kijken
daarbij naar de “total cost of ownership”. Een
kozijn dat circulair kan worden toegepast, kan
in de aanschaf weliswaar duurder zijn maar
tijdens het gebruik goedkoper. In januari
hebben we een prototype van een circulaire
keuken gepresenteerd. Het is een keuken die
niet slechts tien of twintig jaar meegaat, maar
oneindig kan worden vernieuwd. Hij kan continu
aan veranderende woonwensen worden
aangepast. Een keuken voor het leven. Met dit
prototype komt een volledig circulaire keuken
binnen handbereik te liggen.’
Verhandelbaar product
De keuken is door de faculteit Bouwkunde
van de TU Delft en het AMS Institute samen
met producenten en afnemers ontwikkeld.
Hij bestaat uit makkelijk aanpasbare modules
van hoogwaardig en milieuvriendelijk
materiaal, waarmee eenvoudig op het individu
afgestemde varianten te maken zijn. Via
een service- en terugnamegarantie wordt de
vastgoedeigenaar volledig ontzorgd. Het bijbehorende
businessmodel zorgt ervoor dat
er geen ingewikkelde systeemveranderingen
nodig zijn. Daardoor kan deze keuken tegen
concurrerende kosten in het bestaande systeem
worden ingezet. Vincent Gruis: ‘Er is
twee jaar door de wetenschap en de markt
aan gewerkt. Met Europese subsidie wordt
dit prototype doorontwikkeld tot een verhandelbaar
product. Het is slechts één voorbeeld
van wat er op circulair gebied mogelijk is. Om
het traject richting circulaire economie tijdig
in gang te zetten doen corporaties er goed
aan om nu al praktijkervaring op te doen. Met
kleine stappen en beperkte investeringen is op
dit gebied al vooruitgang te boeken.’