Meer zonne-energie dankzij slimme Amsterdamse start-up

| Door IVVD

SunData is de grote winnaar van de 10e ASN Bank Wereldprijs. Met een slimme techniek om meer rendement uit zonnepanelen te halen, sleepte de Amsterdamse start-up op 15 november de jury- en publieksprijs in de wacht.

De winnaars van de 10e ASN Bank Wereldprijs.
De winnaars van de 10e ASN Bank Wereldprijs.

Tijdens een zinderende finale in de Rotterdamse Kunsthal won SunData in de categorie Klimaatbescherming. Somnox, de innovatieve slaaprobot van studenten van TU Delft, won in de categorie Mens en Samenleving. In de categorie Natuur & Milieu werd start-up Klippaeerste met een moderne kassabon die het papiergebruik drastisch kan verminderen.
Alle winnaars ontvingen 13.333 euro.

Op de website van Voor de Wereld van Morgen kreeg SunData met 35% ook de meeste voorkeursstemmen van het publiek, waardoor het team met nog eens 2.583 euro extra werden beloond. Jurylid Olof van der Gaag over SunData: ‘Dit plan zorgt ervoor dat de mooiste energiebron van Nederland nóg beter gaat werken.’

Nederland bruist van duurzaam ondernemerstalent
Aan wereldverbeterende ideeën geen gebrek: via Voor de Wereld van Morgen, de community van ASN Bank, kwamen maar liefst 246 inzendingen binnen. Juryvoorzitter Ynzo van Zanten: ‘Jaar na jaar worden de inzendingen sterker. Vanavond stonden er wat ons betreft dan ook zes winnaars. Fantastisch om te zien dat een groeiende groep mensen de wereld steeds mooier maakt.’


Initiatiefnemers voor vooruitgang

De afgelopen tien jaar was de prijs een springplank voor succesvolle ondernemers en hun vernieuwende ideeën, zoals FairPhone, Yoni en Seepje. Arie Koornneef, directeur ASN Bank:“Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleert onze bank duurzaam ondernemerstalent met wereldverbeterende initiatieven. We zijn er trots op dat we deze startende ondernemers verder kunnen helpen.”

Over ASN Bank en Voor De Wereld Van Morgen
Sinds 1960 streeft ASN Bank naar een rechtvaardige, duurzame samenleving. Bij al haar activiteiten houdt zij rekening met het klimaat en de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen en de behoeften van toekomstige generaties. ASN Bank steunt ook de groeiende groep mensen die een bijdrage levert aan de duurzaamheid van de samenleving. Voor hen is de community Voor de Wereld van Morgen gestart. Want samen kunnen mensen van een duurzaam idee een succes maken.