Miljoenen extra nodig voor nieuwe Van der Capellenschool

| Door IVVD

20180626-capellenschool-400x250De nieuwbouw van de Van der Capellenschool in Holtenbroek gaat de gemeente Zwolle twee keer zoveel geld kosten als gedacht. Eerder was rekening gehouden met 7 miljoen euro maar dat blijkt bij lange na niet genoeg. De gemeente denkt nu ruim 14 miljoen euro kwijt te zijn aan een nieuw complex voor de school voor voortgezet onderwijs die ruim 1200 leerlingen telt. Dat komt door het herstel van de bouwsector en de daaropvolgende prijsstijgingen, zegt de gemeente.

De wens om scholengemeenschap Van der Capellen aan te pakken bestaat al een aantal jaren. Het complex is helemaal op. Het heeft nog enkel glas, heeft geen goed klimaatsysteem en huist deels in noodgebouwen achter het hoofdgebouw aan de Lassuslaan. Twee jaar geleden viel al het besluit om miljoenen te reserveren voor de aanpak. Daar werd toen een bedrag van 7 miljoen aan gemeentegeld aan gehangen. Toen moest nog de keuze gemaakt worden tussen renovatie en nieuwbouw. Inmiddels heeft de gemeente overeenstemming met schoolbestuur OOZ over nieuwbouw. Er kan dan een gebouw neergezet worden dat volledig voldoet aan de (onderwijs)eisen van deze tijd.

Gestegen
Dat de kosten voor de gemeente nu zoveel hoger uitvallen komt omdat de bouwsector zich inmiddels hersteld heeft waardoor aanbestedingsprijzen gigantisch zijn gestegen, meldt het gemeentebestuur. De VNG adviseert gemeenten om de bedragen voor nieuwbouw van scholen zekerheidshalve met 40% te verhogen. Naast de 14 miljoen van de gemeente investeert scholenkoepel OOZ 3,5 miljoen euro in de nieuwbouw. De nieuwe school komt niet op de bestaande plek, maar achter de school waar nu de sportvelden zijn. Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten en de rompslomp. Tijdens de bouw kunnen de leerlingen gewoon in het bestaande schoolgebouw blijven; de gemeente hoeft geen kosten te maken voor extra noodhuisvesting.

Herontwikkeling
Met de nieuwbouw worden dus de sportvelden van de school opgeofferd. De school wijkt daarvoor straks uit naar andere sportaccommodaties in de buurt. Als de school verhuisd is wordt het bestaande schoolgebouw gesloopt. De grond komt beschikbaar voor herontwikkeling, meldt de gemeente. Volgens prognoses houdt de school ook de komende jaren rond de 1200 leerlingen. Onder de Van der Capellenschool vallen ook Onderwijsroute 10-14 en de Vrije School Michael.

Bron: De Stentor