Mozaïek Wonen start proef nieuwe manier gasloos wonen

| Door IVVD

Deze week is woningcorporatie Mozaïek Wonen gestart met een proef voor een nieuwe manier van gasloos wonen. De proef vindt plaats in één bestaande eengezinswoning van Mozaïek Wonen aan de Sparreweg in Gouda. Op het dak van de woning liggen speciale zonnepanelen. Deze maken niet alleen stroom voor de elektrische apparaten maar maken óók warmte voor het verwarmen van de woning. Het einddoel is minder woonlasten voor de huurder en minder CO2 uitstoot voor het milieu.

Mozaïek Wonen is op zoek naar de beste manier om haar bestaande woningen gasloos te maken. De corporatie wil dit met zo min mogelijk aanpassingen in de woning en zo min mogelijk overlast voor de huurder. En aan de andere kant een zo hoog mogelijke besparing op de energiekosten en zo min mogelijke CO2 uitstoot. Als de proef slaagt, gaat Mozaïek Wonen kijken hoe dit toe te passen is in haar andere eengezinswoningen.

Krachten gebundeld
Een aantal bedrijven die koploper zijn in de bouw, installatietechniek en productie van duurzame producten, hebben de krachten en kennis gebundeld om dit nieuwe concept te ontwikkelen. De bedrijven zijn HRsolar, Itho Daalderop, Van Wijnen, Swycs en Hoffmann DME Techniek. Mozaïek Wonen stelt een woning beschikbaar om het te testen. De ontwikkeling wordt deels gefinancierd met subsidie vanuit het ministerie van Economische Zaken (RVO).

Nieuw concept
Het dak is voorzien van 10 of 12 zonnepanelen voor het opwekken van stroom. Deze stroom wordt daardoor goedkoop opgewekt. En wordt voor een deel gebruikt voor de elektrische apparaten en voor een deel voor het verwarmen van de woning. Ook al zien deze panelen er uit als alle andere zwarte zonnepanelen, zijn dit hele speciale zonnepanelen die naast stroom ook warmte kunnen maken (ook wel PVT-panelen genoemd). Deze warmte wordt via twee leidingen naar zolder gepompt. De temperatuur van deze warmte is niet hoog genoeg om mee te kunnen douchen of de woning mee te verwarmen. Daarom wordt er in plaats van een cv-ketel op gas een andere toestel geplaatst dat ervoor zorgt dat de temperatuur van het water hoger wordt zodat de woning kan worden verwarmd en er elke dag gedoucht kan worden. Om te garanderen dat er elke dag lekker warm kan worden gedoucht wordt er een opslagvat geplaatst waar het warme water wordt bewaard. De huidige verwarmingsradiatoren blijven allemaal aanwezig in de woning.

Meten is weten
Het nieuwe concept aan de Sparreweg is revolutionair en nieuw. Deze is getest in de fabriek, maar Mozaïek Wonen en bovengenoemde bedrijven willen graag weten hoe het systeem het doet in de praktijk. Er wordt daarom meetapparatuur in de woning geplaatst die aangeeft of het systeem naar behoren werkt. Waar we vooral nieuwsgierig naar zijn is of de PVT-panelen genoeg warmte kunnen leveren om de woning voldoende te verwarmen.

Huurder voor de woning
Woningzoekenden hebben zich de afgelopen week via Woningnet kunnen aanmelden om in deze proefwoning te gaan wonen. De gesprekken met enthousiaste kandidaten voor deze woning gaan aankomende week van start. Wij verwachten de woning op korte termijn te verhuren.

Duurzaam wonen
Duurzaam wonen is een belangrijk speerpunt bij Mozaïek Wonen. Zo worden al jaren woningen beter geïsoleerd, gebruik gemaakt van duurzame materialen en wordt bij nieuwbouw gasloos gebouwd.