Multifunctioneel gebouw op oud rangeerterrein

| Door Odette Koldewey

Waar ooit een rangeerterrein lag, komt nu een multifunctioneel gebouw met een sportzaal, twee zwembaden, horeca en 104 appartementen voor de middengroepen.

Het betreft Huis op Zuid in Parkstad in Rotterdam Zuid. Parkstad is een woongebied met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen.

Woningen voor de middengroepen
De nieuwbouw is belangrijk voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, het twintigjarige verbeterplan voor Zuid. ”We investeren volop op Zuid met dit nieuwe sportcentrum met woningen voor de middengroepen op een centrale plek.

Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg en mensen uit deze maatschappelijke beroepen kunnen in een deel van de woningen voorrang krijgen”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

De woontoren in het complex wordt ontwikkeld door Synchroon en biedt ruimte aan 104 huurappartementen in het middensegment en voorzieningen op de begane grond zoals bijvoorbeeld horeca. Een deel van de woningen wordt als pilot met voorrang toegewezen aan onderwijzers, zorgverleners en politieagenten.

Multifunctioneel gebouw
Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en strak vormgegeven gebouw waarin verschillende functies samenkomen. In het ontwerp zijn veel duurzaamheidsmaatregelen genomen voor een laag energieverbruik, zoals een isolerend groen dak, led verlichting, driedubbel glas en zonnepanelen. Opvallend is de buitengevel met grote abstracte afbeeldingen van de sporten die in het gebouw beoefend worden. Dat is een ontwerp van kunstenaar Wouter Stips.

Sportcomplex
De gemeente Rotterdam is eigenaar van de sportaccommodatie. Sportbedrijf Rotterdam huurt en exploiteert het sportgedeelte. Dat bestaat uit een zwembad met een 25 meter bad en een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Het gebouw vervangt in de toekomst het zwembad Afrikaanderplein en de Afrikaanderhal. Het sportcentrum is voor scholen, verenigingen en particulieren. Het zwembad wordt ook opengesteld als familiezwembad. “Bewegen, sportief plezier en elkaar ontmoeten is belangrijk voor alle Rotterdammers. Het multifunctionele gebouwencomplex Huis op Zuid biedt straks alles onder één dak voor alle doelgroepen.

Investeren in sportaccommodaties
Onder de noemer ‘Rotterdam. Sterker Door.’ zet de gemeente in op herstel van het maatschappelijk leven en de economie als gevolg van de coronacrisis. Deze investeringen zijn niet alleen goed voor sportend Rotterdam, maar ook een belangrijke impuls voor de bouwsector. Rotterdam gaat de komende tien jaar fors investeren in het vernieuwen van sportaccommodaties. Op korte termijn wordt er bijna 50 miljoen gestoken in zes grote projecten, waaronder Huis op Zuid.