New Horizon Urban Mining winnaar ABN AMRO innovation challenge

| Door IVVD

New Horizon Urban ABN-challangeNew Horizon Urban Mining is 27 september 2017 op het Green Buildings Congres in Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO, de winnaar geworden van de ‘ABN AMRO Innovation Challenge Award 2017’. New Horizon heeft de award door Mark van Rijt (ABN AMRO) uitgereikt gekregen. 40 state-of-the-art concepten met producten en ideeën op het gebied van duurzaamheid werden gepresenteerd aan meer dan 300 professionals en een jury. Topsprekers zoals CEO ABN AMRO Kees van Dijkhuizen, RTL weerfenomeen Reinier van den Berg, technologiefuturist Randall van Poelvoorde en Streetlab’s Tim Senders maakten de middag compleet.

‘Innovation Challenge’
Het congres draaide om innovatie. Tijdens de ‘Innovation Challenge’ kregen 40 start ups de kans om hun nieuwste, beste en meest inspirerende ideeën en innovaties op het gebied van verduurzaming van de bestaande bouw in Nederland te pitchen.

Maar liefst 40 start ups deden mee aan de Innovation Challenge en mochten in vijf minuten hun idee pitchen. Uiteindelijk mochten 5 finalisten hun pitch nogmaals op het hoofdpodium doen. De deskundige jury, onder leiding van voorzitter Rutger Schuur (ABN AMRO), bestond verder uit Marije Klomp (MVO Nederland), Mireille Dingelstad (AAFM), Michel Tobé (FMN) Pamela Logjes (DGBC), Saskia Sportel (RVO) en Talitha Muusse (Generatie expert). De felbegeerde Innovation award werd uitgereikt door Mark van Rijt (ABN AMRO).

De juryleden beoordeelden de vijf finalisten en zijn samen tot de volgende top 5 gekomen:

Winnaar ABN AMRO Innovation Challenge Award 2017
De Innovation award is dit jaar naar New Horizon Urban Mining gegaan. New Horizon focust zich op het creëren van meerwaarde uit afvalstromen door de vrijgekomen grondstoffen opnieuw te gebruiken. New Horizon maakt duurzaam slopen rendabel en zetten in op langdurige samenwerkingen. Wat de winnaar extra bijzonder maakt: Het gewonnen bedrag van €5.000 is gedoneerd aan een goed doel dat zich inzet tegen Non-Hodgkin lymfoon. Meer informatie is te vinden op www.newhorizon.nl

Overige prijswinnaars
De tweede plaats (beschikbaar gesteld door AAFM: 12 uur consultancy + scrum sessie) ging naar Parhelion. Parhelion differentieert zich met innovatieve laserverlichting wat naast 50% energiezuiniger, ook extra veilig is: het schijnt door vuur, rook en mist heen. Meer informatie is te vinden op www.parhelion.com.

SpeedComfort mocht de derde prijs in ontvangst nemen. Hiermee heeft het bedrijf één dag beschikking over het klusteam van BAM Bouw & Techniek. SpeedComfort is een slimme radiatorventilator. Deze ventilatoren brengen de warmte die in een radiator zit versneld de ruimte in. Meer informatie is te vinden op www.speedcomfort.nl

De vierde prijs, beschikbaar gesteld door Nuon, is een rondleiding langs de warmtebuffer Diemen. Deze werd in ontvangst genomen door Octo. Octo richt zich op de inzet van sensoren en het verzamelen van Big Data binnen gebouwen. De verschillende wensen van de gebruikers verbinden zij automatisch met de faciliteiten die het gebouw te bieden heeft. Meer informatie is te vinden op www.octo.nu

De vijfde prijs ging naar Global Green Buildings. Zij helpen gebouw-eigenaren en huurders kosten te besparen terwijl het gebouw energie efficiënter wordt. Meer informatie is te vinden op www.globalgreenbuildings.com

Dagvoorzitter Bram Adema: ‘De kwaliteit van de innovaties is indrukwekkend hoog. Zowel vernieuwing, impact, schaalbaarheid als bewezen rendement bieden veel potentie voor de toekomst’.

Over Green Buildings
Green Buildings 2016 vond plaats op woensdag 27 september in Circl, tijdens de Dutch Green Building Week. Het congres werd georganiseerd door CFP en ABN AMRO. Partners van het congres waren de Dutch Green Building Council, MVO Nederland, NeVaP en Facility Management Nederland.

 Fotobijschrift:  winnaar van de Innovation Challenge: v.l.n.r. Michel Baars (New Horizon) en Mark van Rijt (ABN AMRO)