NEZZT en de Alliantie realiseren in half jaar 72 flexibele starterswoningen

| Door IVVD

nezzt_almere-400x250Na een bouwperiode van slechts een half jaar zijn de sociale huurwoningen van de Alliantie in Odeonpark in Almere Stad al klaar. De 72 betaalbare twee- en driekamerwoningen zijn 35 tot 55 vierkante meter groot en mogen hier vijftien jaar blijven staan. Ze zijn bestemd voor starters, waaronder statushouders. De nieuwe bewoners kregen deze week de sleutel van hun huis, onder wie Jeffrey de Groot: “Ik ben erg blij met mijn mooie woning!”

Starterswoningen, flexibel en herbruikbaar
Begin dit jaar was Odeonpark nog een braakliggend terrein. Gebiedsontwikkelaar Jolanda Niessen van de Alliantie: “Het is bijna niet voor te stellen dat we in zo’n korte tijd zoveel woningen hebben kunnen realiseren met het unieke woonconcept van NEZZT. Hiermee dragen we dus samen een extra steentje bij aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare starterswoningen én het verkorten van de wachtlijst voor woningzoekenden.” De woningen worden na het gebruik op Odeonpark weer ingezet op andere locaties. Ze zijn zo ontworpen dat ze snel kunnen worden verplaatst en aangepast. Directeur Bas de Haan van NEZZT: “Deze woningen zijn enorm flexibel. Door hergebruik gaan ze heel lang mee en belasten we het milieu aanzienlijk minder. En bij een nieuw gebruik kunnen ze indien nodig gemakkelijk worden aangepast, zodat de woningen altijd blijven voldoen aan een actuele behoefte.”

Van eerste opstap naar de volgende stap
Dat de woningen juist voor jongeren bestemd zijn, is voor de 20-jarige Jeffrey een uitkomst. “Het is voor iemand van mijn leeftijd echt moeilijk om aan een woning te komen in Almere. Ik mag hier vijf jaar wonen en dat komt mij goed uit. Daarna ben ik afgestudeerd en ga ik toch op zoek naar een groter huis. Al kan ik hier wel een tijd vooruit. Het is een hele ruime woning en voor een eerste opstap heb ik hier voorlopig alles wat ik nodig heb.” Jeffrey kijkt er naar uit om uit huis te gaan en te wonen in Odeonpark. De locatie is voor hem ideaal. “Mijn school en het centrum zijn hier vlakbij en als ik straks ga studeren in Amsterdam ben ik zo op het station.”

Lange levensduur, kortere gebruiksperiode
Met dit woonconcept tillen NEZZT en de Alliantie het begrip starterswoningen naar een hoger niveau. Ze zijn namelijk vergelijkbaar met traditionele nieuwbouwwoningen, ook als het gaat om levensduur. Alleen worden ze ingezet voor een kortere gebruiksperiode. Odeonpark is het eerste van in totaal 3 projecten die NEZZT en de Alliantie samen gaan realiseren. Waarbij beide partijen bewust kiezen voor een hechte samenwerking om te blijven voldoen aan de stijgende vraag naar betaalbare en hoogwaardige woningen.