Nieuw gebouw voor Sint Maartenskliniek

| Door IVVD

Sint_Maartenkliniek_OK-400x250De Sint Maartenskliniek is als gespecialiseerd ziekenhuis in Nederland en Europa toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Om patiënten ook in de toekomst excellente zorg te bieden, is Unica samen met Optimus en bouwpartners Carebuilders en Rooms For Care geselecteerd om de vervangende nieuwbouw te realiseren voor een OK-complex, verpleegafdelingen voor dwarslaesie- en neurologiepatiënten en een revalidatieafdeling met onder andere een Loop Expertise Centrum (LEC).

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen krijgt als eerste ziekenhuis een compleet nieuw ontworpen concept voor operatiekamers. De nieuwe operatiekamers (OK’s) zijn veiliger, eenvoudiger, effectiever en efficiënter. Er is minder kans op infecties, op menselijke fouten en meer comfort voor patiënten en het operatieteam. Ontwikkelaar en leverancier van dit OK-concept is Optimus, opgericht door een neurochirurg met als doel om de risico’s uit de OK’s te elimineren.

Orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek: ‘Deze OK’s zijn radicaal anders en ontworpen op basis van input van chirurgen. Het mooie is dat verschillende technieken, ook uit de niet-medische wereld, worden samengevoegd. Voor operateur en OK-personeel wordt het een aangename omgeving om in te werken, zonder storende factoren zoals de pendels met lampen die er nu zijn. Tevens wordt er daarmee een veiliger en aangename omgeving voor de patiënt gecreëerd.’

Elimineren van risico’s
De Amerikaanse neurochirurg John Mangiardi, de oprichter van Optimus, stoorde zich jarenlang aan de risico’s en het gebrek aan comfort in operatiekamers. Daarom bedacht hij een geheel nieuw OK-concept om deze ergernissen op te lossen. Voor dit concept paste hij veelvuldig bestaande technieken van buiten de zorg toe. Zo leende hij het idee voor de belichting van de theaterwereld. In plaats van pendels met lampen die je tijdens een operatie telkens moet verplaatsen, zit de verlichting nu volledig geïntegreerd in het plafond. De chirurg heeft op deze manier altijd het beste licht. Ook is er geen gevaar meer van mogelijk neerdwarrelende stofdeeltjes als een pendel wordt bewogen.

Veilig en steriel
De kans op infecties wordt geminimaliseerd door de ontsmetting met ozon. Een concept dat nog nooit in een OK is toegepast. De wanden van de OK’s zijn bovendien vermengd met kleine metaaldeeltjes, waardoor bacteriën en schimmels afgestoten worden. Een innovatief luchtbehandelingssysteem van fabrikant Opragon brengt het infectierisico verder omlaag en zorgt voor een aangenamere temperatuur voor de patiënt en het operatieteam. Ook het gebruik van gekleurd licht en de opgeruimde uitstraling van de OK’s dragen bij aan een prettiger sfeer voor de patiënt en het operatieteam.

Nieuwe revalidatieafdelingen meer een hotel
Ook onze revalidatieafdelingen in de nieuwbouw lijken niet meer op een verpleegafdeling in een ziekenhuis. Ze zijn volledig gericht op een langdurig verblijf en ademen meer de sfeer van een hotel. Net als voor alle vernieuwingen die wij doorvoeren geldt ook voor onze nieuwbouw dat betere zorg voor en rondom de patiënt het uitgangspunt is.

Foto: Sint Maartenskliniek