Nieuw hart- en vaatcentrum Catharina officieel geopend

| Door IVVD

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft woensdag samen met Piet Batenburg, voorzitter raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis, het nieuwe Catharina Hart- en vaatcentrum geopend.

De nieuwbouw van het Catharina Hart- en vaatcentrum werd in mei al in gebruik genomen. Op de eerste en tweede verdieping van het centum zijn de behandelactiviteiten van het Catharina Hart- en vaatcentrum geconcentreerd. Daar zitten onder meer vijf hartcatheterisatiekamers (HCK), een lounge waar patiënten en hun familie voor en na hun behandeling kunnen verblijven, de hartbewaking en de Medium Care. Ook de Research&Development-afdeling is hier gevestigd.

Spoedpatiënten met een acuut hartprobleem worden direct geholpen op de Eerste Harthulp. De Eerste Harthulp ligt op dezelfde verdieping als de bestaande Spoedeisende Hulp, Intensive Care en de Operatiekamers. Als patiënten ter observatie naar de hartbewaking moeten, verblijven zij in hetzelfde complex.

Doordat alle afdelingen in een complex zitten, kan verplegend personeel makkelijk inspringen waar het nodig is. Ook kan flexibel met bedden worden omgesprongen, zodat meer patiënten geholpen kunnen worden in het nieuwe centrum.

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is het grootste centrum van Nederland en werkt samen met ziekenhuizen in de regio en daarbuiten. Ongeveer 70 procent van de patiënten is verwezen door cardiologen uit andere ziekenhuizen, aldus de ziekenhuisorganisatie.