Nieuw operatiecentrum bij UMCG

| Door IVVD

logo_umcgIn het hart van het Universitair Medisch Centrum Groningen zal een nieuw, hypermodern operatiecentrum verrijzen. Royal HaskoningDHV won de aanbesteding voor het engineeren van deze ‘hotfloor van de toekomst’. Een innovatieve ingreep die komende tien jaar zijn beslag krijgt in nauwe samenwerking met architectenbureau EGM. Met als extra complicatie: tijdens de bouw gaan de operaties gewoon door. Net als de razendsnelle innovaties in zorg en technologie.

Het UMCG is een van de laatste grote ziekenhuizen die nog in de binnenstad is gevestigd. Vanuit hartje Groningen wordt een verzorgingsgebied van 3,5 miljoen mensen bediend. De operaties die hier plaatsvinden zijn vooral gericht op ‘high-care’ patiënten. De huidige OK’s en faciliteiten functioneren nog prima, maar naderen het einde van hun functionele en technische levensduur. Met de verbouwing komen de nieuwste technieken en innovaties beschikbaar voor patiënten.

Nieuw operatiecentrum
Verbouwen in het hart van een groot ziekenhuis vol patiënten, personeel en bezoekers is een uitdaging. Inmiddels is er ruimte gecreëerd voor de eerste bouwfase die drie jaar duurt. Via een uitgekiende ‘schuifoperatie’ zullen in het hart van het gebouw zes nieuwe OK’s, een ‘Comprehensive Centrum Acute Zorg’ (CCAZ), een ‘Critical Decision Unit’ en twee traumakamers worden gerealiseerd. Na deze eerste bouwfase worden de oude OK’s stapsgewijs vervangen binnen een termijn van tien jaar. Het totale (ver)bouwoppervlak voor fase 1 bedraagt 7.550 m2.

Verbouwen met winkel open
Royal HaskoningDHV is al zo’n 40 jaar betrokken bij het UMCG. Bijzonder is dat de huidige adviseur – Toon Braam – ook betrokken was bij de totstandkoming van de oude OK’s midden jaren tachtig en begin jaren negentig. De nieuwe opdracht: het realiseren van een toekomstbestendige hotfloor waarin de nieuwste inzichten en zorgtechnieken effectief worden verenigd. Een typische situatie van ‘verbouwen met de winkel open’, waarbij operaties en andere zorgtaken doorgaan terwijl de overlast voor patiënten, bezoekers en zorgprofessionals beperkt moet blijven.

Visionaire aanpak
Hoeveel OK’s heeft het UMCG over tien jaar nodig? Aan welke eisen moeten deze voldoen? Met de snelle ontwikkelingen in chirurgie, technologie en operatieprocessen is de toekomst lastig te voorspellen. Vandaar dat Royal HaskoningDHV heeft ingezet op een integrale aanpak waarin ingenieurs, ontwerpers en zorgprofessionals intensief samen optrekken. Iedere bouwfase zal opnieuw bekeken worden wat nodig en wenselijk is. Tegelijkertijd wordt ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen en best practices uit de recente praktijk in het zorgdomein.

Beter, schoner & comfortabeler
Bij het ontwerp van het nieuwe operatiecentrum is het de kunst om geldende eisen te verbinden aan innovaties die tot een flexibeler, veiliger en patiëntvriendelijker OK leiden. Een OK dat tevens een comfortabele en effectieve werkomgeving biedt aan het operatieteam. Zo gaat Royal HaskoningDHV de haalbaarheid en wenselijkheid onderzoeken van een alternatief luchtbehandelingssysteem. Een systeem dat stiller en zuiniger is dan de gangbare systemen en meer bewegingsvrijheid oplevert voor het operatieteam. Ook dit doen we weer in nauw overleg met architect en opdrachtgever. Zo bouwen we samen komende jaren aan ‘de hotfloor van de toekomst’.