Nieuwe kamers voor snelle behandeling op de Spoedeisende Hulp van ETZ

| Door IVVD

De afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) op locatie Elisabeth van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg neemt vrijdag 15 maart twee nieuwe gipskamers en zes fast track kamers in gebruik. Hier worden aan de Hilvarenbeekseweg relatief kleine letsels behandeld, zoals wondjes, botbreuken en verstuikingen of kneuzingen.

Verpleegkundigen en teamleiders zijn blij met de nieuwe fast track kamers. De ruimte op deze foto is speciaal ingericht voor kinderen.

Deze uitbreiding is nodig omdat maandag 27 mei de afdeling Spoedeisende Hulp op locatie TweeSteden sluit, met uitzondering van de Eerste Hart Hulp (voor hartpatiënten). Daardoor zullen zich vanaf deze datum meer patiënten melden bij de SEH op locatie Elisabeth. Daar wordt medio mei ook nog een Acuut Kort Verblijf met zes bedden en zeven comfortabele stoelen geopend, waar patiënten verblijven die bijvoorbeeld wachten op een uitslag van een onderzoek. En waarvan wordt verwacht dat deze patiënten daarna weer naar huis kunnen.

Minder lang wachten
De SEH ontvangt dagelijks vele tientallen patiënten. Bij binnenkomst informeert een SEH-verpleegkundige naar de klacht en wordt bepaald hoe spoedeisend de klacht is. Veel klachten kunnen in een snel traject – onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist – worden behandeld, op een van de fast track kamers. Dit heeft als groot voordeel dat patiënten minder lang hoeven te wachten.

Traumacentrum ETZ
De ‘oude’ fast track kamers op de SEH worden nu verbouwd tot een aantal extra high tech kamers. Hier worden ernstige zieke mensen opgevangen. Die bijvoorbeeld instabiel zijn en bewaking nodig hebben. Na de verbouwing beschikt de SEH op locatie Elisabeth over zestien high tech kamers. Bovendien bevinden zich op de SEH twee grote, moderne traumakamers voor ernstig gewonde patiënten die door ambulances uit de wijde regio naar Tilburg worden gebracht. Het ETZ is hét traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant.