Nieuwe pop-up wijk Suikerunie blijft elf jaar staan

| Door IVVD

Op het Groninger Suikerunieterrein start deze week de bouw van een nieuwe woonwijk. De 46 woningen van project de Loskade zijn in juni gereed. De pop-up wijk wordt in 2030 weer weggehaald. Bijzonder aan de Loskade is dat de wijk er maar een beperkt aantal jaar staat. In 2030 heeft de gemeente Groningen andere plannen met het Suikerunieterrein.

Zo gaat pop-up wijk de Loskade op het Groninger Suikerunieterrein eruit zien. Beeld Architectenbureau De Zwarte Hond

Pop-up wijk
Bouwer Van Wijnen bedacht daarom de pop-up wijk. De 46 woningen worden in een vloek en een zucht gebouwd en zijn volledig remontabel. Dat komt erop neer dat de woningen van de Loskade in 2030 worden gedemonteerd en vervolgens elders weer opgebouwd.

De wijk wordt als het ware verplaatst naar een andere locatie.

Voor Van Wijnen is de Loskade een experiment met een circulair gebouwde woonwijk. De bouwer lanceert de Loskade komende donderdag op het landelijk Duurzaam Gebouwd Congres, vrijdagavond was er een soort sneak preview voor partijen die bij het project op het Suikerunieterrein zijn betrokken.

Avontuur in experimenteerwijk
Op het terrein bouwt Van Wijnen vier blokken met grondgebonden woningen en een blok met 32 appartementen.

Directeur Hilbrand Katsma spreekt van een avontuur. “We krijgen hier de kans om op een behoorlijke schaal een experimenteerwijk te bouwen. De komende elf jaar blijven we ontwikkelen en blijven we de bewoners bevragen naar hun ervaringen. Dat is heel spannend.”

Permanent wonen staat de gemeente op deze plek niet toe. De huizen op de Loskade worden steeds voor enkele maanden verhuurd aan bijvoorbeeld mensen die voor werk of opleiding tijdelijk in Groningen zijn of die een huis hebben verkocht, maar nog niks nieuws hebben.

Circulair bouwen
De impact van de bouw op het milieu is groot. Bijna de helft van de wereldwijd geproduceerde grondstoffen verdwijnt in de bouw. De bouw levert daarnaast veel afval op.

Om die reden is circulaire bouw in opkomst. Daarbij wordt nieuw gebouwd met onderdelen die al eens gebruikt zijn. Slopen van huizen wordt daardoor ook wel oogsten van materiaal genoemd.

De Loskade wordt circulair gebouwd. De huizen van de Loskade staan er elf jaar, maar gaan veel langer mee doordat de wijk in 2030 wordt gedemonteerd en elders weer opgebouwd.

Regenwater in toilet
Er zijn experimenten met biobased gevelmateriaal, regenwater wordt gebruikt om toiletten door te spoelen en er wordt volop geëxperimenteerd met de energie van zonnepanelen en, in de toekomst, wind.

Bron: Dagblad van het Noorden