NOM woning in Spaarndam ook weer zo uit elkaar gehaald

| Door IVVD

NOM woning in Spaarndam-400x250Wethouder Raymond van Haeften overhandigde op dinsdag 12 december jl. de sleutel aan de bewoners van de allereerste MorgenWonen woning in SpaarneBuiten. Spaarndam heeft de primeur voor deze zogenoemde MorgenWonen woningen in de regio. De woningen met een bouwtijd van één dag zijn niet alleen erg energiezuinig en gasloos, maar ook van hoge kwaliteit en onderhoudsarm.

De nieuwe bewoners zijn de eerste in een reeks van 23 MorgenWonen woningen in SpaarneBuiten. In de fabriek van VolkerWessels in Coevorden worden de woningen gemaakt en in één dag ter plaatse neergezet. Van belang voor de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is het feit dat het duurzame woningen zijn: nul-op-de-meter, door gebruik van onder meer zonnepanelen, een beperkte warmtevraag door onder andere hoogwaardig geïsoleerde gevels en triple glas en de woningen zijn bovendien 100% elektrisch. Een ander duurzaam aspect is dat de woningen zo nodig helemaal te hergebruiken zijn. Ook past het MorgenWonen concept binnen de afspraken over de woningbouwopgaaf: hiermee draagt de gemeente bij aan het behalen van belangrijke milieudoelstellingen.

VolkerWessels over MorgenWonen

Slimme constructie
Zo snel als een woning in elkaar kan worden gezet, zo snel is die ook weer uit elkaar te halen. Dit maakt het zeer eenvoudig een volledige woning van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Zonder sloop en zonder gebruik van nieuwe bouwmaterialen.

Volledig afgewerkt
De woningen van MorgenWonen zijn zo compleet bij aflevering dat je meteen je eigen spullen kunt verhuizen. Aan alles is gedacht: de woning wordt opgeleverd inclusief stoffering, bekleding van de trap en gesausde muren. Verder beschikken de woningen over een compleet ingerichte badkamer en een luxe keuken met A-label vaatwasser, koel- vriescombinatie, combimagnetron, inductiekoopplaat en rvs recirculatiekap.

Duurzaamheid
MorgenWonen is milieubewust en comfortabel wonen. De woning is uitstekend geisoleerd en alle ramen zijn voorzien van drielaags isolatieglas. Geen cv-ketel maar een duurzame warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. MorgenWonen maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen, de woningen hebben geen gasaansluiting. De combinatie met vloerverwarming biedt een zeer comfortabel binnekklimaat.

Nul-op-de-meter
Het dak is aan de zuidzijde bekleed met zonnepanelen waarmee eigen energie wordt opgewekt. De warmtepomp verwarmt de woning en zorgt voor warmwater om te douchen. De door co2 gestuurde ventilatie met warmteterugwinning meet continu hoeveel lucht er moet worden aan- en afgevoerd. Door dit slimme systeem gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van overtollige lucht. De energiemonitor geeft continu aan hoeveel energie er verbruikt en hoeveel terug geleverd wordt aan het net. Dankzij deze maatregelen hebben bewoners die bewust met energie omgaan geen energiekosten meer.