Noordwest Ziekenhuisgroep leent 230 miljoen voor nieuw- en verbouw

| Door IVVD

Noordwest Ziekenhuisgroep investeert EUR 230 miljoen in haar ziekenhuislocaties in Alkmaar en Den Helder. Daarvoor zijn leningen afgesloten bij de Europese Investeringsbank (EIB) en BNG Bank. De gemeente Alkmaar staat voor een deel van de lening garant. Het investeringsprograma betreft de verbouw van locatie Den Helder, de nieuwbouw eerste fase locatie Alkmaar, de bouw van een ondergrondse parkeergarage in Alkmaar, de renovatie van huize Westerlicht en de implementatie van het elektronisch patiëntendossier.

Samenwerking
Joop Hendriks, voorzitter raad van bestuur van Noordwest Ziekenhuisgroep: “Wij zijn enorm blij dat we deze overeenkomst hebben kunnen sluiten. Het is een mooie samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties die samen het belang van goede ziekenhuiszorg in de Kop van Noord-Holland inzien. Dankzij deze lening is ons investeringsprogramma voor de komende jaren geborgd en kunnen we de zorg in deze regio niet alleen waarborgen maar ook verder ontwikkelen. Een mooie mijlpaal voor Noordwest!”

Partners
Aan de lening ligt een uitgebreide businesscase ten grondslag en is lang onderhandeld. Door de gekozen constructie heeft Noordwest tegen bijzonder gunstige voorwaarden, zoals een langere looptijd en een relatief lage rente kunnen lenen. Noordwest leent EUR 120 miljoen bij de EIB, gesteund onder het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), hoofdmoot van het zogenaamde Junckerplan, en EUR 110 miljoen bij BNG Bank. Daarbij geeft de gemeente Alkmaar een gemeentegarantie op de geldleningen van EUR 40 miljoen: 20 miljoen bestemd voor de ondergrondse parkeergarage en 20 miljoen voor de bouw van fase 1 (acute as).

Ondertekening van de financieringsovereenkomst met op de voorste rij (vlnr) Selma Huizer en Pauline Bieringa (BNG Bank), Joop Hendriks (Noordwest Ziekenhuisgroep), Heinz Olbers and Andéol du Tremolet (EIB) en Pieter Dijkman (wethouder gemeente Alkmaar). Foto: Pierre Mettes