Ondersteuning sportverenigingen bij duurzaamheid door Dronten

| Door IVVD

voetbal_400x250Het college van Dronten heeft naar aanleiding van een motie onderzoek uit laten voeren naar verduurzaming van sportverenigingen. Dit onderzoek is uitgevoerd door Energie-adviesbureau DOOR. Zij zien goede mogelijkheden voor verduurzaming, maar verenigingen hebben nog even een zetje nodig. Dit zit vooral in de voorlichting rond subsidiemogelijkheden. Ook wil het college kijken naar mogelijkheden voor duurzaamheidsleningen om zo zonnepanelen, laadpalen en dergelijke mogelijk te maken.

Bewust van de noodzaak
Het adviesbureau concludeert dat de sportverenigingen zich bewust zijn van de noodzaak om energie te besparen en daar zelf al veel aan doen. De verlichting van de sportvelden bij de zeven sportverenigingen die daar gebruik van maken, is verreweg de grootste energieverbruiker. In juni heeft de gemeenteraad van Dronten aan het college gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden van energiebesparing op de sportvelden.

Op natuurlijke momenten vervangen
DOOR adviseert om de armaturen langs de velden op natuurlijke momenten te vervangen. Dit vergt een investering van ruim een half miljoen, dat in 22 jaar volledig is terugverdient. Wanneer de investering voor 2020 plaatsvindt is de besparing vijf jaar eerder terugverdient. Immers kan dan nog gebruik worden gemaakt van de zogenoemde EDS subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarmee kan 30% aan de investering worden bijgedragen. EDS staat voor Energiebesparing en duurzame energie bij Sportaccommodaties.

Gedragsmaatregelen
Wethouder Van Amerongen benadrukt dat het om meer gaat dan de investering en het terugverdienen ervan: ‘Good housekeeping gaat over gedragsmaatregelen die leiden tot energiebesparing. Inzicht en goede voorlichting is nodig om het goede gedrag te stimuleren’.

Energiebesparing is een thema bij alle sportclubs. Het laaghangend fruit, waarbij tot zes procent bespaard kan worden op de energierekening is al grotendeels ‘geplukt’. Het rapport geeft aan dat bij de meeste sportclubs een begin is gemaakt met LED verlichting in de gebouwen. Douches zijn bij vrijwel alle sportclubs voorzien van waterbesparende systemen wat het gasverbruik behoorlijk heeft gereduceerd. CV’s, boilers, koelingen en keukenapparatuur zijn op een enkele uitzonderling na, modern en dus energiezuinig.

Eerste inventarisatie
De eerste inventarisatie laat zien dat ongeveer de helft van de elektriciteit nog ‘grijs’, opgewekt uit conventionele energiebronnen, wordt ingekocht.

Het college wil in samenwerking met de verenigingen vervolgstappen zetten. In het tweede kwartaal van 2018 komt een nadere uitwerking van de aanbevelingen. Daarin worden financieringsbronnen als EDS-subsidie en mogelijkheden voor duurzaamheidsleningen met de verenigingen nader verkend. Daarnaast wil het college de voorlichting verstrekken om inzicht en overzicht aan de verenigingen te bieden. De gemeenteraad, die om het onderzoek heeft gevraagd, is geïnformeerd over de resultaten.

Bron: FlevoPost