Ontwerp middelbare schoolcampus in Lelystad onthuld

| Door IVVD

kraaijvangerarchtects_campuslelystad_onthulling_01-1Op 9 januari is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) het ontwerp van de toekomstige onderwijscampus onthuld door wethouder Ed Rentenaar en bestuurder Barry Lommen aan alle medewerkers van de scholen van de SVOL.

Het ontwerp voor de schoolcampus van architect Dirk Jan Postel – van Kraaijvanger Architects – werd enthousiast ontvangen. In april 2017 had de gemeenteraad gekozen voor vervangende energieneutrale nieuwbouw voor de huisvesting van de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL). De gekozen locatie voor het realiseren van een campus is De Rietlanden/Campuszone Noord. Met deze investering is een bedrag van € 55,5 miljoen gemoeid.

Duurzaam en toekomstbestendig
Nieuwbouw heeft een aantal belangrijke voordelen op het gebied van duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Wethouder Ed Rentenaar: ”Met het voorgestelde ontwerp wordt voldaan aan een aantal belangrijke randvoorwaarden. Zo biedt de toekomstige huisvesting een inspirerende en veilige leer- en werkomgeving. En door de verschillende gebouwen onderling te koppelen worden de leeromgevingen als kleinschalig ervaren, maar is er toch een goede doorstroming van leerlingen tussen en naar andere leerroutes mogelijk. De huisvesting is daarnaast toekomstgericht, omdat het duurzaam en flexibel aanpasbaar is en financieel gezond te exploiteren.”

Een voordeel van de locatiekeuze is dat het onderwijs van de huidige drie scholengemeenschappen tot de definitieve overgang gewoon doorgang kan vinden zonder tussentijdse verhuisbewegingen.

kraaijvangerarchtects_campuslelystad_onthulling_788x

Onderwijsmodel
Met het voorgestelde ontwerp wordt het voor de SVOL mogelijk om het gedragen onderwijsmodel vorm te geven. Er kan nu een vmbo-cluster en een havo/vwo-cluster gerealiseerd worden om stabiliteit, continuïteit en kwaliteit van het voortgezet onderwijs te kunnen blijven garanderen. Door deze clustering wordt het mogelijk om een breder aanbod van vakken en afdelingen, meer onderwijs op maat en betere doorstroommogelijkheden aan te bieden.

Bestuurder van de SVOL, Barry Lommen: “Ik ben trots op dit prachtige ontwerp. Het is mooi, is kleinschalig en geeft ons de ruimte om ons onderwijs werkelijk zo vorm te geven als we willen. Dit is een fantastische uitdaging die we samen met de gemeente Lelystad aan zijn gegaan. De weg naar uiteindelijke realisatie is nog lang, maar we zitten volgens mij op het goede spoor. Dit is een cadeau voor onze leerlingen, onze medewerkers en voor Lelystad.”

Lees ook: Omroep Flevoland “Zo komt de nieuwe onderwijscampus eruit te zien”