Ontwikkeling van 100 % circulaire 3D design gevels

| Door Klementine Vis

3d_geprinte_gevelsEen 3D design gevel die 100% circulair is en steeds kan worden aangepast aan de wensen en behoeften van gebruikers. Dat is het ultieme doel van de samenwerking tussen specialist in flexibel en circulair bouwen, De Meeuw, en Actual, het 3D label van het Amsterdamse architectenbureau DUS Architecten. Met de ontwikkeling van een digitaal ontworpen en geproduceerde gevel die 100% bestaat uit recyclaat, zet De Meeuw een cruciale stap richting optimalisatie van het bouwproces én haar ambitie om 100% circulair te worden. Bovendien kan het bedrijf, dankzij het gebruik van 3D printtechnologie, optimaal inspelen op de wensen en eisen van klanten ten aanzien van vormgeving.

Bij aanpassing of herinzet van een gebouw of woning kan de originele gevel zelden worden hergebruikt in het nieuwe ontwerp. Vaak wordt de gevel tegen wil en dank behouden óf wordt deze volledig verbrand. Els van Mierop, Commercieel Directeur De Meeuw: “In een tijd waarin overheden maar ook gebruikers terecht eisen dat gebouwen en woningen steeds flexibeler en duurzamer worden, zochten wij naar een oplossing voor de lastig te recyclen gevel. Via deze samenwerking kunnen we onze klanten volledige flexibiliteit en vormvrijheid bieden, passend binnen onze duurzaamheidsdoelstellingen. Tegelijkertijd houden we de gebouwen en woningen, door de digitalisering van het proces én het uitblijven van kosten voor verbranding en nieuw materiaal, betaalbaar.”

Een gevel van shampooflesjes
Op dit moment kost het besluit tot vervanging of herinzet van een gevel relatief veel mankracht, tijd en geld. Daarnaast moeten er altijd onderdelen worden vervangen en dus nieuw materiaal worden ingezet. Uitgangspunt van de samenwerking is dat de nieuw te ontwikkelen 3D design gevels na 1, 5, 15 of 20 jaar 100% kunnen worden hergebruikt, zonder dat er nieuw materiaal aan wordt toegevoegd. De gevel wordt vermalen tot kunststof korrels waarmee een volledig nieuw ontworpen gevel kan worden geprint. Bovendien is de ambitie om bij de vervaardiging van de initiële gevel, geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen maar van recyclaat: materiaal dat eerder in een ander product is gebruikt, zoals shampooflesjes.

Design toegankelijk voor breed publiek
Via de samenwerking met DUS Architecten optimaliseert De Meeuw het bouwproces én ontsluit het bedrijf de wereld van design voor haar klanten in sectoren als zorg, onderwijs en bedrijfsleven maar ook het nieuwe label voor de woningmarkt, NEZZT. Doordat de gevel via 3D printtechnologie wordt geproduceerd, is er daadwerkelijk sprake van volledige vormvrijheid. Hans Vermeulen, directeur DUS Architecten: “Als specialist in flexibel bouwen verrijkt De Meeuw haar modulaire bouwmethode en de keuzevrijheid voor haar klanten. Gebouwen kunnen niet alleen steeds opnieuw worden ingezet, maar zullen straks ook steeds opnieuw een uniek design hebben, specifiek voor het gebruik en de locatie, zonder dat het ten koste gaat van het milieu of dat er grote investeringen moeten worden gedaan.”

Planning
Medio juni 2017 presenteren De Meeuw en DUS architecten de eerste mock-up van een onderdeel van de toekomstige 3D geprinte gevels. Naar verwachting zullen de eerste gevels over zo’n 1,5 jaar worden geïntroduceerd.