In Haarlem werkt woningcorporatie Ymere aan een pilot rond circulaire renovatie. Gesloopte onderdelen uit woningen in de wijk Bavodorp worden op de bouwplaats omgezet in nieuwe materialen voor dezelfde huizen.
Ymere werkt sinds 2014 aan het renoveren van woningen in Bavodorp. De woningcorporatie doet dat zo veel mogelijk met materialen die anders waren weggegooid of verkocht. De gemeente Haarlem is enthousiast over het project en heeft de renovatie van de wijk daarom samen met Ymere tot pilot project voor circulair bouwen uitgeroepen.
Circulaire stad in 2040
Haarlem heeft als doelstelling om in 2040 een circulaire stad te zijn. Met de woningcorporaties zijn daarom prestatieafspraken gemaakt om circulair bouwen te stimuleren. Het pilot project in Bavodorp is een belangrijke stap in deze ontwikkeling.
De wijk Bavodorp in Haarlem is gebouwd tussen 1917 en 1920. Ymere gaat er de komende jaren ongeveer 250 huizen grondig renoveren. Alle woningen krijgen hierbij een nieuwe fundering en worden energiezuinig gemaakt. Ook krijgen de huizen een betere indeling en worden de gevels vernieuwd. Door de renovatie kunnen de woningen straks weer minimaal 25 jaar mee.
Dakpannen recyclen
Tijdens de renovatie worden onder andere betonnen dakpannen vervangen door keramische. De oude dakpannen worden vervolgens vermalen tot gruis en vermengd met cement. Hierdoor ontstaat een betonmengsel dat voor dertig procent uit gerecycled betongranulaat bestaat.
Het betonmengsel wordt bij de renovatie van de woningen gebruikt voor de werkvloer onder de nieuwe fundering. Normaal zou voor deze werkvloer schuimbeton of tempex worden gebruikt en dat zijn vervuilende materialen. Ymere wil dit soort materialen zo min mogelijk gebruiken. Volgens Hester ten Zijthoff, projectmanager van Ymere, is deze circulaire aanpak net zo betaalbaar als een traditionele renovatie. ‘Dit komt onder andere omdat we de afvoerkosten van de grond besparen.’
Houten vloerbalken
Ook de oude houten vloerbalken worden door Ymere opnieuw gebruikt, stelt Ten Zijthoff. ‘De balken van de vloeren op de begane grond zijn nog redelijk goed, omdat deze in de jaren 80 nog vervangen zijn. Ze gaan in de gerenoveerde huizen dienen als vloer voor vlieringen.’ Normaal zou het hout volgens Ten Zijthoff direct doorverkocht worden. ‘Nu kan het binnen het project blijven. In de volkswijk het Rozenprieel in Haarlem is dit eerder ook al gedaan.’
De woningen in Bavodorp worden tot in het jaar 2023 in fases gerenoveerd. In totaal gaat het om ongeveer 250 eengezinswoningen, waarvan 53 woningen bestemd zijn voor verkoop. Na de renovatie hebben alle woningen een energielabel A.