Portaal bij renovatie – hoger wooncomfort met lagere woonlasten

| Door IVVD

kleine-oord-400x250Woningcorporatie Portaal maakt bekend dat zij in oktober begint met de renovatie van haar woongebouw op de hoek van het Kleine Oord en de Nieuwstraat in Arnhem. De aanpak van de appartementen start begin 2019. 76 Sociale huurappartementen midden in het Arnhemse centrum krijgen een forse en duurzame opknapbeurt en ook de uitstraling van het gebouw wordt vernieuwd. Met deze ingreep verbetert het wooncomfort en dalen de totale woonlasten van de huurders. Met de renovatie draagt Portaal bij aan de uitstraling van de zuidelijke binnenstad, zodat mooie en levendige straten weer verbinding leggen tussen het winkelgebied en de Rijn.

Ruime meerderheid bewoners stemt voor
Maar liefst 88% van de bewoners van het complex stemde in met de renovatieplannen van Portaal. Wettelijk gezien is 70% nodig, om een renovatie voor alle bewoners geldig te laten zijn. Portaal en aannemer Veeneman vroegen de bewoners eerst naar de belangrijkste wensen stemden daar het renovatieplan op af. Zo worden niet alleen de woningen aangepakt, maar wordt ook de entree vergroot en krijgt het gebouw een nieuwe uitstraling.

Comfortabel en energiezuinig
Het gebouw uit de jaren ‘80 is stevig gebouwd, heeft een goede constructie, maar is inmiddels ook verouderd. Bewoners hadden last van tocht en slechte verwarming in de woning en vroegen aandacht voor de veiligheid binnen en buiten het complex. Na de renovatie hebben zij een comfortabel en energiezuinige woning met een verbeterd energielabel. Zo worden bijvoorbeeld de meeste ramen vervangen en voegt de aannemer gevelisolatie toe. De woningen maken drie tot vier labelstappen, en komen minimaal op energielabel B uit.

Veiliger en mooier
Portaal zorgt ook dat de veiligheid van het woongebouw beter wordt, door onder andere de galerijen te voorzien van een coating met antislip laag. Ook zorgt de woningcorporatie voor een videofooninstallatie en maakt zij een scootmobiel opstelplaats. Vanwege de renovatie geeft Portaal de tijdelijke winkelruimte aan het Kleine Oord een nieuwe bestemming en haalt zij de gevel naar voren halen. Daardoor ontstaat ruimte om vijf woon-werkwoningen in de sociale huur op de begane grond te maken en de entree te vergroten. Op dit moment maken de Kledingbank en Home Sweet Home gratis gebruik van deze ruimte. Zij hebben vorig jaar van Portaal te horen gekregen dat deze situatie zou ophouden en zijn inmiddels op zoek naar andere ruimte.

Zomer 2019 klaar
De aannemer start in oktober met de werkzaamheden. Voordat Portaal bij de huurders in de woningen aan de gang gaat, zal zij eerst de centrale verwarmings- en warmwaterinstallatie vervangen. Gelijktijdig starten de werkzaamheden op de begane grond. Bij de eerste huurders komt aannemer Veeneman vanaf januari over de vloer. Voor de zomervakantie van 2019 hoopt de woningcorporatie het project af te ronden. Tijdens de verbouwing blijven beddenspecialist Topslapen en kapperszaak Beautiful Style aan de Nieuwstraat bereikbaar en geopend voor klanten.