Portugal produceerde in maart evenveel duurzame energie als het verbruikte

| Door IVVD

portgual_waterkracht-400x250Portugal produceerde in maart produceerde 4.812 GWh groene stroom, gelijk aan 103,6% van het elektriciteitsverbruik. In deze maand lag het dagelijkse aandeel van hernieuwbare elektriciteit in het verbruik op 7 maart op een minimum van 86% en op 11 maart op een maximum van 143%. Er was een periode van 70 én een periode van 69 aaneengesloten uren toen de consumptie volledig werd gegarandeerd door hernieuwbare bronnen. Er waren slechts enkele uren waarop thermische fossiele energiecentrales en / of importen nodig waren om de elektriciteitsvoorziening van Portugal op bepaalde momenten aan te vullen.

Deze gegevens tonen, naast een historische mijlpaal in de Portugese elektriciteitssector, de technische uitvoerbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de werking van het elektrisch systeem, met een groot aandeel hernieuwbare elektriciteit.

Qua grondstoffen gaat het belangrijkste hoogtepunt naar hydro en wind, die respectievelijk verantwoordelijk waren voor 55% en 42% van het maandelijkse verbruik. De totale productie van duurzame energie in maart vermeed ook de uitstoot van 1,8 miljoen ton CO2, wat zich vertaalde in een besparing van 21 miljoen euro in de aankoop van emissierechten. In deze analyse is ook het vermelden waard het hoge maandelijkse exportsaldo van 19% van het elektriciteitsverbruik van het vasteland van Portugal (878 GWh).

Dankzij hernieuwbare energie daalde de gemiddelde prijs van elektriciteit met een krappe 10% t.o.v. de maand maart in 2017.

De prestatie van afgelopen maand is een voorbeeld van wat er in de nabije toekomst vaker zal gebeuren. Tegen 2040 zal de productie van hernieuwbare elektriciteit op een kosteneffectieve manier het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het vasteland van Portugal garanderen. Hierbij zal ondersteuning nodig zijn van opslag, import en wellicht hier en daar aardgascentrales.

Portugal is in staat om zijn CO2-neutraliteitsdoelstellingen te bereiken tegen 2050, door een sterke expansie van zonne-energie, het gebruik van elektriciteit in het vervoer, en bij verwarming en koeling van gebouwen.