Pre wonen laat in Hof van Egmond alleen de gevels staan

| Door IVVD

pre-wonen-logo-400x250Achter de gevels van 154 monumentale woningen uit de jaren 20 bouwt Pré Wonen 162 nieuwe, grotere, energieneutrale woningen. Beperking energieverbruik door: compacte bouwvorm en volledige isolatie van gevels en daken / elektrische warmtepomp, vloerverwarming, luchtdicht, zonnepanelen / maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen: aardwarmte en zonne-energie /van Energielabel E naar A++.

Het complex Hof van Egmond is gelegen in de wijk Slachthuisbuurt in Haarlem en telt 154 sociale huurwoningen. Het complex heeft sinds 2009 de gemeentelijke monumenten status. De woningen zijn gebouwd in de jaren 1924 -1928. Door te funderen op een uitdrogende veenlaag (dus geen paalfundering) is in 1991 al geconstateerd dat de aanwezige verzakkingen zo structureel zijn dat een grote ingreep onvermijdelijk is. De voorkeur viel op de aanpak gebaseerd op een zogenoemd hoogniveau monumentenrenovatie met behoud van de monumentaal waardige gevels.

Filmverslag aanpak proefwoningen Hof van Egmond
Beelden zeggen meer dan woorden. Daarom heeft Pré Wonen 8 filmverslagen online gezet van de aanpak van de proefwoningen in de Pladellastraat. Deze geven de bewoners een goed beeld hoe een hoogniveau momumentenrenovatie wordt aangepakt.

  1. Het hoe en waarom van de hoog niveau monumentenrenovatie
  2. De architect en architectuurhistoricus aan het woord
  3. Twee bewoners aan het woord
  4. Het bouwproces
  5. Energie
  6. Modelwoning
  7. Instructie proefwoningen
  8. Startsein Minister Blok