Reinier Haga Orthopedisch Centrum geopend

| Door Odette Koldewey

In Zoetermeer is het nieuwe Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) geopend. Met twintig ervaren orthopeden uit drie ziekenhuizen, het Reinier de Graaf Gasthuis, het Haga Ziekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis, is het RHOC de grootste kliniek voor orthopedische chirurgie van Nederland.

De nieuwe kliniek in Zoetermeer is verbonden met het naastgelegen LangeLand Ziekenhuis (LLZ). In de 7.500 vierkante meter grote focus kliniek orthopedie zijn verschillende eerste-en tweedelijns zorginstellingen gevestigd. Het RHOC maakt, indien nodig, efficiënt gebruik van alle aanvullende medische voorzieningen van het LLZ.

Topzorg in hotelomgeving
Het modern vormgegeven gebouw is een ontwerp van EGM architecten en bestaat uit drie verdiepingen. Dankzij een grote open binnenplaats met veel licht en groen, verblijven patiënten er in een ontspannen omgeving. Met de wanden gemaakt uit mossen, het glazen dak en vier reuze schemerlampen oogt het atrium van het centrum als de lobby van een chique hotel. Patiënten worden hier volgens medisch directeur Rolf Bloem behandeld alsof ze als gast in een hotel verblijven, terwijl topklinische zorg wordt geleverd. ‘In ons centrum hebben we alles rondom de patiënt georganiseerd, niet andersom. Gedurende het verblijf van onze patiënten, is alles erop gericht om hem of haar zoveel mogelijk te laten bewegen en dat in een fijne omgeving’, aldus Bloem. Het geheel draagt volgens de medisch directeur bij aan het welbevinden van patiënten en een spoedig herstel.

Gericht op bewegen
Alles in het RHOC is erop gericht om patiënten zo veel mogelijk door het gebouw te laten bewegen. Zo is het trappenhuis voorzien van inspirerende kunstwerken waarmee ze uitnodigen tot gebruik en liggen de liften meer strategisch achter deze trappenhuizen. Golvende bewegingen, subtiel lijnenspel in de gevels buiten en de houten wanden binnen, een overvloed aan daglicht, golvende houten lamellen en een aantrekkelijke espressobar achterin het atrium dragen bij aan de holistische manier waarmee het moderne centrum tot extra beweging motiveert en stimuleert.

70.000 patiënten
Door de vergrijzing neemt vraag naar orthopedische zorg in Nederland steeds verder toe. Het nieuwe orthopedisch centrum is dan ook berekend op 70.000 patiënten per jaar.
De orthopeden werken hierbij nauw samen met huisartsen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, thuiszorgorganisaties en andere gespecialiseerde hulpverleners. Patiënten met bijkomende aandoeningen die aanvullende medische voorzieningen nodig hebben, kunnen daarvoor gemakkelijk terecht in het aanpalende LangeLand Ziekenhuis. Algemeen directeur Patricia Jaeger: ‘Op deze manier bieden we onze patiënten zo nodig extra zorg en veiligheid. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de meeste privéklinieken.’ In het RHOC werken de multidisciplinaire teams voor verscheidene orthopedische aandoeningen. De mensgerichte benadering staat hierbij centraal. Bloem: ‘Vooral voor de groeiende groep ouderen is fit worden, blijven bewegen en valpreventie belangrijk. Een lifestylecoach kan zo nodig onze patiënten hierbij begeleiden. We werken met een persoonlijk behandelplan, toegespitst op de unieke situatie van de patiënt.’