Rioolwater verwarmt zwembad in de Bilt

| Door IVVD

zwembad-brandenburg-400x250Over een paar maanden beginnen de voorbereidingen van de bouw van het nieuwe zwembad Brandenburg. “Wij zijn erg verheugd dat we verdere concrete stappen kunnen zetten op weg naar een modern en multicultureel zwembad”, zegt wethouder Ebbe Rost van Ronningen, van de gemeente De Bilt.

Het nieuwe bad krijgt een afmeting van 25 bij ruim 15 meter en biedt ruimte aan zes banen. Het heeft daarmee dezelfde omvang als het huidige grote bassin. Nieuw is, dat het bad een deels beweegbare bodem over de lengte (voor twee van de zes banen) en een beweegbare scheidingswand krijgt. De wand maakt het mogelijk om op hetzelfde moment in twee delen verschillende temperaturen in te stellen. Hierdoor kunnen meer doelgroepen tegelijk van het bad gebruik maken en is het bad efficiënter te benutten.

Van ontwerp tot onderhoud
De gemeente heeft voor de realisatie een Europese aanbestedingsprocedure gevolgt. De opdracht tot nieuwbouw is gegund aan Vaessen bouwbedrijf uit Raamsdonkveer. Vaessen gaat het zwembad ontwerpen, bouwen en voor een periode van 25 jaar onderhouden.

Riothermie
Bij de bouw van het nieuwe bad worden extra duurzaamheidsmaatregelen toegepast, zoals zonnepanelen op het dak en riothermie. Bij deze laatste techniek gebruiken we de warmte van het rioolwater voor de verwarming van het nieuwe zwembad. Het riool in de Oude Brandenburgerweg zal hiervoor worden aangepast. Dat zal in de eerste maanden van 2018 gebeuren.