Rotterdam investeert ruim 93 miljoen in nieuwe gymzalen

| Door Odette Koldewey

De gemeente Rotterdam investeert de komende vier jaar ruim 93 miljoen euro in de bouw van 55 nieuwe gymzalen voor basisscholen en middelbare scholen. De gymzalen zijn nodig als uitbreiding en ter vervanging van oude gymzalen.

Veel Rotterdamse gymzalen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Ze zijn in sommige gevallen te klein en vaak duur in onderhoud.
De nieuwe gymzalen moeten ook zorgen voor een betere spreiding over de stad, waardoor de reistijd voor veel scholen van en naar de gymzalen korter wordt.
Betere spreiding en meer zalen lost volgens de gemeente knelpunten in het gymrooster op. Onderwijstijd kan daardoor zo goed mogelijk worden besteed.

300 gymzalen
Rotterdam heeft momenteel zo’n 300 gymzalen in de stad. Sommige van de 55 nieuwe zalen vervangen bestaande gymzalen van voor 1960. Deze oude gymzalen zijn in de meeste gevallen duur om te onderhouden.

De nieuwe gymzalen voldoen allemaal aan de eisen van ‘bijna energieneutrale gebouwen’. Bij de bouw van nieuwe schoolgebouwen wordt de vervanging van gymzalen direct meegenomen in het bouwplan.

‘Gezond opgroeien’
De investering in nieuwe gymzalen draagt volgens het gemeentebestuur bij aan goed bewegingsonderwijs voor Rotterdamse leerlingen. Wethouder Said Kasmi, met Onderwijs in de portefeuille: ‘De uitbreiding en vervanging van gymzalen is goed nieuws voor Rotterdamse leerlingen. Lekker bewegen in een fijne, moderne gymzaal hoort bij gezond opgroeien.’

Rotterdamse leerlingen krijgen minimaal twee uur per week bewegingsonderwijs. De gemeente heeft de wettelijke taak te zorgen voor planning en financiering van voldoende geschikte ruimte voor bewegingsonderwijs.