‘Smart’ nieuwbouwplannen zorgappartementen Warande

| Door Klementine Vis

smartphone_VictorSchutijser-400x239Zorgorganisatie Warande heeft ambitieuze bouwplannen voor haar locaties. Uitgangspunt daarbij is dat het vastgoed functioneel wordt ingezet voor de zorg van de bewoners van Warande. Om de inrichting van zorgappartementen, nieuwbouw of verbouw, goed vorm te kunnen geven, heeft Warande een levensecht belevingsmodel ingericht. Medewerkers kunnen op die manier een aantal weken de ruimte en inrichting van het appartement ervaren en zo vanuit hun eigen expertise meedenken over de indeling en inrichting.

Het voorbeeldappartement, gebouwd in wooncentrum De Loericker Stee in Houten, is ingericht met diverse intelligente smarthome-toepassingen. Zo is er een spreek-luisterverbinding en kunnen allerlei zaken op afstand, via apps op een smartphone, geregeld worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om licht aan en uit doen, gordijnen open en dicht en het regelen van de temperatuur in de ruimte.

Na de officiële opening op vrijdag 23 februari gaan medewerkers het model in de weken erna ervaren en hun inbreng geven over de indeling. Op basis daarvan komt er voor het nieuw te bouwen complex in Zeist een definitief ontwerp. Ook dient het als input voor de eventuele verbouw en renovatie van andere locaties.

Warande is een zorgorganisatie, die senioren in Houten en op de Utrechtse Heuvelrug zorg-, woon-, welzijn- en servicearrangementen biedt. Warande heeft veel voorzieningen in huis: van adviesspreekuur en zorg aan huis tot revalidatie en intensieve verpleging, eventueel gebaseerd op de antroposofie. Warande heeft zeven vestigingen voor wonen en (antroposofische) zorg. Daarnaast zijn er nevenvestigingen voor revalidatie, dagsociëteiten, kinderopvang en een hospice. Warande biedt zorg aan bijna 900 cliënten en er werken ruim 1100 mensen, onder wie veel parttimers.

Fotobijschrift: De smartphone is de ‘sleutel’ tot het appartement (foto: Victor Schutijser)

Bron: Houtens Nieuws