Op vier locaties in Amsterdam worden slimme blauw-groene daken aangelegd op sociale huurwoningen. Op deze daken kan onder het groen extra water worden opgeslagen, zodat de woningen en de buurt beter beschermd zijn tegen extreme regenval of droogte en hitte. Dit project heeft een Europese subsidie gewonnen van € 4,8 miljoen euro.
De slimme blauw-groene daken worden aangelegd op 10.000 m2 dak van sociale huurwoningen op vier locaties in Amsterdam: de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Deze buurten lopen een groter risico op wateroverlast en schade als er veel regen valt. En er zijn daar genoeg sociale huurwoningen waarvan het dak aan vervanging toe is. Het aanleggen van de daken gaat drie jaar duren.
Foto: Rooftop Revolution
Blauw-groen?
De blauw-groene daken kunnen veel meer water opvangen dan gewone groene daken. Daardoor kunnen ze dus ook langer vocht verdampen als het heet en droog is. En dat betekent dat het koeler blijft in de huizen en de buurt. Op de blauw-groene daken kunnen ook meer verschillende soorten planten groeien: goed voor de biodiversiteit.
Superslim
Als kers op de taart krijgen de daken een slim systeem met sensoren. Op basis van de weersvoorspelling houden de daken water vast of lozen het juist. De slimme daken worden in een netwerk met elkaar verbonden. Daardoor ontstaat een nieuw soort watermanagement op wijk en gebouw niveau.
Het slimme daken project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, Polderdak, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, Ymere, De Key en Consolidated.