Solliciteren voor een circulaire woning in Enschede

| Door IVVD

Sinds dit voorjaar wordt er aan de Assinklanden, tegenover het Stroinkshuis, gebouwd aan zeven eengezinswoningen. Dit zijn niet zomaar nieuwbouwwoningen, ze zijn circulair! Dat betekent dat ze gemaakt worden van herbruikbaar materiaal en zeer energiezuinig zijn. Dit alles om het klimaat zo min mogelijk te belasten. De Woonplaats is samen met de bouwpartners pionier op dit gebied. Nu zoekt de woningcorporatie ook pioniers die in deze unieke sociale huurwoningen willen gaan wonen!

De woningen
De woningen zijn 100 m2 groot en hebben twee slaapkamers op de eerste verdieping. Op de eerste verdieping is een mooi balkon. De zeven woningen liggen in een gemeenschappelijke tuin, ook wel shared space genoemd. Er zijn twee hoekwoningen en vijf tussenwoningen. De huurprijs van alle woningen is € 720,- per maand exclusief servicekosten. De Woonplaats verwacht dit najaar de sleutel aan de duurzame huurders te kunnen uitreiken.

Solliciteren
Voor deze circulaire woningen zoekt De Woonplaats niet zomaar huurders. Ze zoeken iemand die de circulaire gedachte omarmt en daarmee een perfecte match is. Iemand die het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan het klimaat en bezig is met hergebruik van materiaal en recyclen. Geïnteresseerden mogen de woningcorporatie overtuigen dat zij de geschikte huurder zijn via een brief. De brieven worden door een selectiecommissie binnen De Woonplaats beoordeeld. Daarna mogen de kandidaten zich presenteren en de motivatie toelichten in een gesprek. Wanneer de huurders bekend zijn, wordt samen met de toekomstige bewoners de puntjes op de i gezet van het circulaire project. Zo gaan ze samen met een landschapsarchitect het basisontwerp van de shared space verder invullen. Ook is er alle ruimte voor eigen (circulaire) initiatieven van de nieuwe bewoners.

Over het project
De Woonplaats werkt voor het project samen met Bouwonderneming Oude Wolbers, Ter Steege Bouw Vastgoed, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis. Circulair bouwen gaat over de levensduur van materialen te verlengen, afval te voorkomen en het klimaat zo min mogelijk te belasten. Zo wordt de fundatie en de begane grondvloer van de bestaande woningen aan de Assinklanden hergebruikt voor de nieuwe woningen. Ook de bestaande stenen bergingen worden hergebruikt en krijgen een nieuw dak. In de woningen passen de bouwbedrijven biologische materialen toe. Het casco is bijvoorbeeld geheel van hout. De bestaande dakisolatie wordt hergebruikt voor de vloerisolatie in de nieuwe woningen. Er worden kozijnen gebruikt die in de fabriek anders weggegooid worden, omdat deze in andere projecten zijn afgekeurd om maatvoering of verandering van wensen. De gevelafwerking zal worden gemaakt van hout en van op kleine esthetische foutjes afgekeurde plaatmaterialen. De woningen besparen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept.

Visie
De Woonplaats en de bouwpartners zijn zich er van bewust dat het slopen, bouwen, renoveren en onderhouden van woningen een behoorlijk impact heeft op het milieu. Ze willen bijdragen aan het reduceren van de energievraag en bevorderen de inzet van duurzame energiebronnen. Via deze pilot met circulair bouwen experimenteren ze met een nieuwe manier van werken om het klimaat zo min mogelijk te belasten. Kennis en ervaring die hard nodig is in de toekomst, de overheid heeft als doel: Nederland volledig circulair in 2050! Daarmee wordt met dit project in Enschede alvast de proef op de som genomen.