SOZA – Jonge Hagenaars en statushouders onder één dak

| Door IVVD

20180616-soza-400x250Op donderdag 14 juni 2018 was de officiële opening van SOZA, een bijzonder gebouw aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag. Het voormalig ministerie van SZW is omgebouwd tot een pand waar statushouders, studenten en start-ups samen wonen volgens het principe van co-living.

SOZA, direct gelegen tegenover treinstation Laan van NOI, wordt de komende 5 jaar dé plek in Nederland waar Sociaal & Zaken hand in hand gaan. Naast woningen, is een deel van het pand omgetoverd tot een co-working space waar start-ups elkaar vinden, de ruimte krijgen om te groeien en nieuwe cross-overs ontstaan.

De feestelijke opening van SOZA werd verricht door onder anderen wethouder Rachid Guernaoui, Bart Meijer van MRP Development en Hans Meurs van VORM. Hans Meurs, directeur VORM laat weten: “Beginnende ondernemingen en creatieve initiatieven creëren hier samen met statushouders, studenten en buurtbewoners een bruisende community. Fantastisch om te zien hoe dat nu al gaat.” Bart Meijer, Directeur MRP Development vult aan: “Met elkaar onderzoeken we hoe we op deze plek een aantrekkelijk woon-, werk en leefklimaat voor de toekomst kunnen realiseren. Voor de bewoners, maar ook voor de buurt en de stad Den Haag.”

Door statushouders en Hagenaars te mixen is het idee dat de nieuwkomers sneller hun plek vinden in de Haagse samenleving. Aan de statushouders wordt – door professionals die ook in het pand werken – hulp geboden om hun leven weer op orde te krijgen op het gebied van werk, onderwijs, vrienden en taal. Dit geheel van samenwonen en gestructureerd begeleiden wordt ook wel de Haagse aanpak genoemd.

MRP SoZa B.V., de projectontwikkelaar en eigenaar van het pand, is een samenwerking tussen VORM en MRP Development.