Stadhuispromenade Almere wordt nieuw stadspark

| Door Odette Koldewey

De Stadhuispromenade in Almere wordt getransformeerd tot een nieuw stadspark met als thema ‘het groene tussenuur’. Waar nu nog steen en asfalt ligt, komt straks een parkje met ruim 1.500 vierkante meter beplanting, een wandelpad en een 110 meter lange bank.

Concept ‘Het groene tussenuur’ voor nieuw stadspark in Almere © LoLa Landscape Architects

Het huidige ontwerp van de stadhuispromenade past niet meer bij de visie Almere Centrum Next Level, de gezamenlijke visie van de gemeente, ondernemers en bewoners voor het centrum van Almere.
Daarnaast is de Stadhuispromenade onderdeel van de groene loper: de wandelroute van het station, via de Esplanade, naar de Floriade die in 2022 plaatsvindt aan het Weerwater.

Vergroenen
De gemeente Almere gebruikt de Floriade om letterlijk en figuurlijk te vergroenen. Als mensen straks met de trein naar Almere komen voor de Floriade, moeten ze vanaf het station het gevoel hebben dat ze al bij de Floriade zijn.

Bij de realisatie van het park wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen. Zo worden het asfalt en de stenen die op het plein liggen verwijderd en vervolgens gebruikt om paden aan te leggen in het nieuwe stadspark.

De bomen die nu op het plein staan worden voor een deel verhuisd naar de parkeerplaats achter het stadhuis. Ongeveer de helft van de 23 stuks gaat naar de bomenbank.

225 wensen en ideeën
Deze maand zijn de werkzaamheden gestart en van de zomer moet het nieuwe stadspark gereed zijn. LOLA Landscape Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp op basis van 225 wensen en ideeën van inwoners en bezoekers van Almere.

Het nieuwe stadspark moet een plek worden om te ‘lezen, eten en rusten’, schrijven de ontwerpers. Daarnaast speelt de opvang van regenwater een belangrijke rol in het park. Tijdens en na grote regenbuien wordt het water via een stelsel van goten naar lagere delen gevoerd, waar het water even een vijver wordt, waarna het in de bodem kan wegzakken.

Slingerende zitbank. De blikvanger in het park © LoLa Landscape Architects

Slingerende zitbank
Blikvanger in het park wordt een 110 meter lange, slingerende zitbank naar het ontwerp van kunstenaar Jan van der Ploeg. De bank bestaat uit negen verschillende delen die iedere een andere vorm hebben. Parkbezoekers kunnen op bijna alle delen van de speels slingerende bank zitten, maar er is ook een poort om onderdoor naar een ander deel van het park te lopen.

De gehele bank wordt hoogglans gepoedercoat zodat deze de omgeving reflecteert. De gebouwen, bomen en beplanting rondom, en vooral de mensen die in het park lopen, elkaar ontmoeten of er neerstrijken, worden erin weerspiegeld alsof het een wateroppervlak is, aldus LOLA Landscape Architects.

De opening van het nieuwe stadspark staat gepland voor juli 2021.