Stadion ADO Den Haag krijgt energieopslag en laadplein

| Door IVVD

(L-R) Cars Jeans stadion of ADO Den Haag
(L-R) Cars Jeans stadion of ADO Den Haag

Bij het stadion van ADO komt een enorme batterij te staan. Bezoekers kunnen hierdoor hun elektrische auto tijdens de wedstrijden opladen. De batterij slaat energie op die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het stadion.

Door de batterij hoeft de energie die lokaal duurzaam is opgewekt niet meer terug te gaan naar het elektriciteitsnet, maar kan deze ook altijd in de buurt van het stadion worden gebruikt. De verwachting is dat de batterij in het eerste kwartaal van 2018 in gebruik kan worden genomen.

Uw elektrische auto opladen tijdens de wedstrijd
Bij het Cars Jeans Stadion wordt een laadplein met 20 oplaadpunten voor elektrische voertuigen aangelegd. Steeds meer bezoekers rijden namelijk elektrisch. Het opslagsysteem levert ook de elektriciteit voor deze oplaadpunten. Bezoekers kunnen zo tijdens de wedstrijd hun voertuig opladen met maximaal vermogen uit duurzame bronnen.

Dat past helemaal in het beleid van de gemeente voor het stimuleren van elektrisch rijden en voor het verder verbeteren van de luchtkwaliteit. Door energie lokaal op te slaan, is extra investeringen in het elektriciteitsnet niet nodig.

Samenwerken
De gemeente is mede-initiatiefnemer van de batterij. De gemeente werkt samen met ADO Den Haag, Stedin, Scholt Energy Control en Alfen.