Studenten en scholieren uit Utrecht werken aan oplossingen voor het klimaatprobleem

| Door IVVD

climathonOp vrijdag 27 oktober werkten drie Utrechtse basisscholen, studenten en scholieren van de International School Utrecht samen aan oplossingen voor het klimaatprobleem.

Zij kwamen met tientallen ideeën over hoe we energie kunnen besparen of duurzaam kunnen opwekken en hopen die aan de nieuwe minister van Klimaat te kunnen geven. Hun actie ‘Young-Climathon’ was onderdeel van een wereldwijde speciale hackathon, te weten de ‘Climathon’. Deze Climathon vond tegelijkertijd plaats in 120 steden wereldwijd met als doel gedurende 24 uur de klimaatproblemen van steden te hacken.

Klimaatministers van de Toekomst
Aan deze Young-Climathon namen meer dan 100 scholieren en een tiental Utrechtse studenten deel. Zij werden benoemd tot ‘Klimaatminister van de toekomst’. Op de Openbare Basisschool De Cirkel, de 2e Marnixschool en de Nieuwe Regentesseschool brainstormden de leerlingen van groepen 7/8 vellen vol met leuke ideeën. Wat dacht je bijvoorbeeld van een speeltuin waar bij de spelende kinderen zelf energie opwekken? Of citroenbomen in de lokalen die zorgen dat de lampen branden? Warmte komt van de koeienstal onder de school, bliksem wordt opgevangen in een speciale accu en kan de hele school verlichten, het regenwater wordt ook gebruikt om energie op te wekken en om de toiletten door te spoelen. Voor de kinderen sprak de ‘Poepauto’ het meest tot de verbeelding. Ook willen de kinderen zelf ook wel wat meer bewegen in de klas; het is gezond en ze kunnen direct energie opwekken! Stuk voor stuk mooie, tot de verbeelding sprekende ideeën. Sneltekenaar Ronald van der Heide tekende een aantal ideeën uit.

Interactief leren
Naast brainstormen mochten de leerlingen ook een kijkje nemen in een speciale bus waar alles te zien en te beleven valt over energie en isolatie. Ze zagen hoe verschillende lampen een andere hoeveelheid stroom gebruiken en voelde aan een minihuisje wat het effect van isoleren is. Juffrouw Hetty van Nimwegen van de 2e Marnixschool ziet wat dat met haar leerlingen doet. “Je ziet dat ze het in hun brainstormideeën al direct meenemen. En ze willen thuis ook wel van die goeie lampen. Het prikkelt ze om er anders mee om te gaan”, aldus de juf.

Even doorrekenen
Nadat de scholieren hun ideeën hadden ingebracht werkte een team van Utrechtse studenten met uiteenlopende studieachtergronden een aantal daarvan iets verder uit. Zo bleek uit een eerste snelle berekening dat voor de poepauto de poep van 10 mensen nodig is om de auto een uur te laten rijden. In de energieopwekkende speeltuin zagen de studenten vooral een kans om kinderen op speelse wijze te laten ontdekken hoe energie wordt opgewekt en verbruikt.

Sterke pitches
Tot slot was het aan de middelbare scholieren van de International School Utrecht om een drietal ideeën uit te werken tot een sterke presentatie. De koeienstal-school, de speeltuin en de fabriek van de toekomst werden vol verve gebracht.

Naar de echte klimaatminister
Het toeval wil dat Nederland sinds deze week een echt minister voor Klimaat heeft in de persoon van Eric Wiebes. De kinderen zouden dolgraag hun ideeën aan hem overhandigen zodat hij er direct werk van kan gaan maken.

Het klimaatprobleem hacken
Dit is het derde jaar dat de Climathon wereldwijd is georganiseerd. Aanjager is de Europese klimaatcommunity Climate-KIC. Deze streeft naar een ‘zero-carbon’ economie door overheden, onderwijs en ondernemers aan elkaar te verbinden. In de Climathon werken – naar analogie van een hackathon – slimme koppen, grote denkers, wetenschappers en whizzkids 24 uur lang aan concrete oplossingen voor het klimaatprobleem. In de Young Climathon editie werken scholieren een schooldag aan oplossingen. De ‘volwassen’ Climathon vond plaats in The Green Village van de TUDelft.

Startnotitie Energiebesparing
De Young Climathon in Utrecht wordt in samenwerking met Stichting Technotrend georganiseerd. Samen met Climate-KIC bundelen zij alle ideeën tot een startnotitie Energiebesparing. Daar komen ook de wereldwijde ideeën bij. Op deze manier kan de minister echt aan de slag!