Transformatie kantoor tot uniek Breeam outstanding woongebouw

| Door IVVD

transformatie-kantoor-400x250In Amstelveen wordt een kantoorpand getransformeerd naar een uniek energieleverend en circulair woningbouwproject: het meest duurzame, iconische appartementengebouw van Nederland. Het bestaande kantoorpand is al enkele jaren een Energie Plus gebouw, dit vormde een belangrijke voorwaarde om het gebouw te voorzien van uitzonderlijk duurzame mogelijkheden die nog niet eerder zo uitvoerig gecombineerd zijn in de woningbouw. Het resultaat is een innovatief, toekomstgericht gebouw met intelligente toepassingen.

Passiefhuis concept
Met de transformatie worden 109 woningen en kantoorruimtes met een vegetarisch restaurant gerealiseerd. Het ontwerp van de transformatie gaat uit van het Passiefhuis concept, waarbij hergebruik en een positieve energielevering centraal staan. Het wooncomfort wordt geoptimaliseerd door de duurzame faciliteiten en groene voorzieningen, waardoor gebruikers veel gemak en efficiëntie ervaren. Het ontwerp speelt daarnaast sterk in op duurzame mobiliteit, om de connectiviteit van de gebruikers te vergroten. Zo worden 20 elektrische auto’s, meerdere elektrische scooters- en fietsen in de parkeergarage geplaatst voor gemeenschappelijk gebruik, bovendien is de parkeergarage enkel beschikbaar voor bewoners met een elektrische auto om de duurzame mobiliteit te stimuleren. Elke parkeerplaats is voorzien van een auto laadpaal.

Transparante leefomgeving
Om optimale daglichttoetreding tot stand te brengen zijn bijna alle gevels volledig van glas. De huidige gevel wordt daarom op enkele plaatsen slim doorbroken om een open en transparante leefomgeving te kunnen ontwikkelen. De gevel op het Noorden wordt een geluidsfaçade om het geluid van de omliggende wegen af te keren, tegelijkertijd biedt de ruimte op de zeer leefbare galerijen achter de glazen gevel plaats voor groene voorzieningen. Zo krijgen bomen de mogelijkheid om over twee verdiepingen te groeien door gaten in de bordessen.

Elegante vleugel voor zonne- en windenergie
De elegante vleugel met zonnepanelen op het dak van het hoge gebouw springt meteen in het oog. Bijzonder is dat de vleugel niet alleen zonne-energie en warmte opwekt, maar ook windenergie. De vorm van de vleugel gaat uit van het Venturi principe, waardoor de vernauwing tussen de vleugel en het dak zorgt voor een versnelling van de windstromen. Middels 24 windgeneratoren op het dak wordt energie uit deze windstromen opgewekt. De woningen in de U-vormige ring worden voorzien van zonnepanelen op sheddaken, waarbij een witte coating op het dak zorgt voor reflectie van het zonlicht en een hoger rendement van de tweezijdig werkende zonnepanelen.

Extreem duurzame voorzieningen
Het woongebouw ademt tot in haar details duurzaamheid. De duurzame detaillering, zoals het gebruik van LED verlichting, domotica en energieopwekkende liften, ondersteunen de BREEAM Outstanding ambitie van het woongebouw.

Paul de Ruiter Architects en Gideon Goudsmit trekken gezamenlijk op om dit unieke project te realiseren.